NavMenu

Island u avgustu dobija Muzej Evrosonga

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 04.08.2021. 07:59
Komentari
Podeli
Muzej posvećen najvećem svjetskom muzičkom takmičenju na Islandu biće otvoren u avgustu. Ideja da se "Pjesmi Evrovizije" na ovaj način ukaže čast potekla je nakon velikog uspjeha filma "Pjesma Evrovizije: Priča vatrene sage" pa dileme oko lokacije nije bilo – muzej je u Husaviku.

Osnivač i direktor Muzeja istraživanja u Husaviku, Orligur Hnefil Orligson, na ideju o muzeju koji bi bio posvećen Evrosongu došao je nakon što je video kako je na ljude uticao Netfliksov film, "Pjesma Evrovizije: Priča vatrene sage".

Film Vila Farela već godinu i po privlači brojne posjetioce u mali grad na Islandu, a Orligur se nada da će otvaranjem još jednog mjesta koje će pohoditi turisti uspjeti da udahne život zajednici koja je propatila dosta tokom pandemije virusa korona.

- Poslije objavljivanja filma, tim koji stoji iza Muzeja istraživanja i ja počeli smo da tražimo načine kako da iskoristimo ovu nevjerovatnu priliku za revitalizaciju grada i njegovog turizma nakon ogromnog zastoja izazvanog pandemijom - navodi Orligur.

Prema njegovim riječima, tim je od tada počeo da sarađuje sa RUV-om – islandskim javnim servisom, članom EBU, kao i sa zvaničnim tamošnjim klubom obožavalaca Evrosonga, kako bi u Husaviku bio osnovan privremeni muzej posvećen popularnom muzičkom takmičenju.

- Takođe, sastali smo se sa predstavnicima muzeja posvećenom grupi ABBA u Stokholmu i od jula 2020. godine smo u kontaktu sa Evropskom unijom emitera koja je pokazala interesovanje da pomogne da se projekat ostvari - objašnjava Orligur.

Smješten pored Ja-Ja ding dong bara (kafe je nazvan po hit numeri iz filma) muzej će nuditi i karaoke.

Film neće biti u fokusu postavke muzeja. Biće izložena istorija samog Evrosonga, kao i islandskog kvalifikacionog takmičenja za nacionalnog predstavnika na Pjesmi Evrovizije, festivala Songkepnin, piše B92.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.