NavMenu

Eurozona izašla iz recesije, američki BDP na nivou prije krize

Izvor: biznisinfo.ba Ponedjeljak, 02.08.2021. 12:03
Komentari
Podeli
Iustracija (Foto: Guilherme Cunha/Unsplash)Iustracija
Prošle sedmice objavljeni su podaci koji su pokazali da se najveće svjetske ekonomije stabilno oporavljaju od koronakrize, pri čemu je ekonomija eurozone u drugom tromjesečju izašlo iz recesije, dok je američka dosegnula nivoe od prije pandemije.

Prema podacima Eurostata, ekonomija eurozone porasla je u drugom tromjesečju 2 posto u odnosu na prethodni kvartal, čime je izašlo iz tzv. recesije s dvostrukim dnom, s obzirom da je pala u prethodna dva tromjesečja.

Izvještaj evropskog statističkog ureda pokazao je i da su porasle ekonomije svih 19 država tog bloka.

U Italiji i Španiji, dvjema zemljama čije su ekonomije teško uzdrmane pandemijom, stopa rasta približila se nivou od 3 posto.

U Austriji i Portugalu zabilježen je još snažniji oporavak, pri čemu je ova druga zemlja izvijestila da joj je ekonomija porasla za 4,9 posto.

Dvije najveće ekonomije eurozone ostvarile su umjereniji rast, Njemačka za 1,5, a Francuska za 0,9 posto.

Uprkos tome, ekonomija eurozone i dalje je oko 3 posto ispod svog nivoa prije pandemije krajem 2019. godine.

No, uskoro bi ga mogla dosegnuti.

- Očekujemo još jedan snažan rast BDP-a eurozone u trećem tromjesečju, što bi dovelo ekonomiju blizu, ali još uvijek ispod nivoa od prije pandemije - kazao je Andrew Kenningham, glavni ekonomist za Evropu u Capital Economicsu.

Američke je ekonomija, pak, dosegnula nivo od prije pandemije.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, u drugom je tromjesečju poraslo po anualiziranoj stopi od 6,5 posto, pa je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a dosegnuo 19.400 milijardi dolara, dok je u posljednjem tromjesečju 2019. iznosio 19.200 milijardi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.