NavMenu

Crna Gora želi da bude sjedište budućeg Međunarodnog instituta za održive tehnologije - Traži se najpogodnija lokacija za gradnju objekta

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.08.2021. 11:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sfam_photo/shutterstock)Ilustracija
Budući da Crna Gora posjeduje kapacitete da obezbijedi lokaciju za izgradnju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), ali i činjenicu da je jedina od zemalja koja je u proteklom periodu značajno podržala realizaciju projekta SEEIIST u finansijskom pogledu i bila pokretač ključnih inicijativa, Vlada je ocijenila da postoji snažno nastojanje da Crna Gora kandiduje lokaciju za izgradnju budućeg Instituta.

Kako je saopšteno nakon posljednje sjednice, Vlada je usvojila informaciju o radu Interresornog radnog tijela za pripremu uslova za izgradnju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) na teritoriji Crne Gore. U informaciji se navodi da se radi o najozbiljnijem regionalnom razvojnom projektu, pokrenutom 2017. godine, koji ima potencijal da značajno poveća konkurentnost regiona putem razvoja komplementarnih tehnologija.

- Ovaj panevropski naučno-tehnološki i medicinski projekat usmjeren je na jedan od najvećih društvenih, zdravstvenih izazova - borbu protiv kancera - te samim tim ima snažnu evropsku relevantnost i perspektivu. Naredni ključni korak u njegovoj realizaciji predstavlja izbor lokacije za izgradnju budućeg SEEIIST instituta, koja bi trebalo da bude poznata do kraja 2021. godine - saopšteno je iz Vlade.

Kako je navedeno, u prethodnom periodu formirano je interresorno radno tijelo koje je održalo dva sastanka tokom kojih su članovi upoznati sa značajnim pojedinostima koje se odnose na SEEIIST, nakon čega su zajednički definisali ključne aktivnosti odgovarajućih resora koje je neophodno realizovati u što kraćem roku.

- Imajući u vidu činjenicu da je izbor lokacije SEEIIST instituta posebno važan jer će imati nemjerljiv dugoročni značaj za državu u kojoj bude smješten, ali i to da bi u septembru 2021. trebalo da budu poznati detaljni uslovi koje lokacija treba da zadovolji, zaključeno je da je predstojeći period od presudnog značaja za aktivnosti usmjerene na kvalitetnu pripremu svega neophodnog - za što bolje pozicioniranje Crne Gore kao potencijalnog sjedišta instituta. Kao prvi korak na tom putu, predloženo je da država iskaže formalno interesovanje da lokacija budućeg instituta bude u Crnoj Gori, odnosno da se, s tim u vezi, sa najviših državnih adresa upute pisma namjere relevantnim političkim akterima. Ove aktivnosti su već pokrenute u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova - navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade.

Takođe, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, definisan je plan diplomatskih aktivnosti, u cilju sprovođenja kontinuirane i sinhronizovane kampanje. U toku je priprema materijala i definisanje argumenata zašto lokacija budućeg instituta SEEIIST treba da bude u Crnoj Gori.

- Neki od razloga bitnih za naglašavanje komparativne prednosti Crne Gore odnose se na njenu dobru geografsku poziciju, činjenicu da se radi o maloj državi unutar koje su lako dostupne sve destinacije, te dobru povezanost sa ključnim destinacijama na kontinentu. U prilog tome je i spoljnopolitička orijentacija Crne Gore usmjerena na održavanje dobrosusjedskih odnosa sa svim državama Zapadnog Balkana, ali i činjenica da je Crna Gora u poodmakloj fazi evropskih integracija - objašnjeno je.

U međuvremenu, dodaje se u informaciji, intenzivno se radi na traganju za odgovarajućom lokacijom koja zadovoljava trenutno propisane opšte uslove, a istovremeno je prihvatljiva i sa imovinsko-pravnog stanovišta, kako se s tog aspekta ne bi narušile prednosti Crne Gore.

- Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma će predložiti nekoliko lokacija, koje će biti dalje razmatrane, nakon što Ministarstvo finansija i socijalnog staranja provjeri njihovu imovinsko-pravnu strukturu. Štaviše, u cilju što bolje pripremljenosti i pravovremenog reagovanja, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja radi se na provjeri aspekata zdravstvenog sistema i/ili nacionalnog zakonodavnog okvira koje bi Crna Gora eventualno morala da prilagodi ukoliko sjedište SEEIIST-a bude u Crnoj Gori, s obzirom na to da se radi o međunarodnom institutu - stoji u dokumentu.

Dodaje se i da će interresorno radno tijelo nastaviti sa redovnim sastancima na kojima će biti razmatrane dodatne aktivnosti koje je neophodno realizovati radi ostvarivanja cilja da Crna Gora bude favorit za sjedište budućeg SEEIIST instituta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.