Izvor: Fokus | Ponedjeljak, 09.08.2010.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Perutnina Ptuj: U razvoj ulažu 4,5 miliona maraka

Tri godine nakon kupovine Klaonice peradi u Poveliču, kod Srpca, slovenačka firma "Perutnina Ptuj" stala je na noge i počela bilježiti pozitivne rezultate. Tako je prošle godine zabilježena dobit od milion maraka, dok je ova godina počela velikim razvojnim investicijama, čija je ukupna vrijednost 4,5 miliona maraka.

"U opštinu Srbac, u kojoj ima oko 200 peradarskih objekata, stigli smo 2006. godine s namjerom da snažno razvijemo ovu privrednu granu, ne samo u RS nego i u BiH i šire. Ove godine u srbačkom selu Kladari planiramo podići šest velikih peradarskih farmi kapaciteta 30.000 komada pilića u turnusu. Sredstva su obezbijeđena i čeka se samo građevinska dozvola. Trenutno u zakupu imamo 43 farme, kapaciteta oko deset hiljada pilića u vlastitom tovu, što predstavlja 40 odsto naših potreba. Ostalih 60 odsto tovnih pilića kupujemo od ostalih proizvođača među kojima je najveća firma "Agrounija", rekao je direktor klaonice u Poveliču, Svarun Udovič i dodao da se ovdje godišnje obradi i tržištu isporuči više od sedam miliona tovnih pilića, prosječne težine dva kilograma.

U fabričkom krugu ove godine biće sagrađeno novo skladište za gotove proizvode i pogon za pakovanje, čije će zvanično otvaranje biti idućeg mjeseca. "Tehnologija će biti na visokom nivou, i obrada i pakovanje pilića radiće se tehnikom vazdušnog hlađenja sa glukolom, umjesto ekološki opasnog amonijaka", kazao je rukovodilac proizvodnje, Velibor Popović, i dodao da će otpad biti sveden na minimum.

Tako će pileće nogice i glave, umjesto na deponiju u Ramićima, biti obrađivani i isporučivani za tržište u Vijetnamu, a uskoro se planira da se i perje koristi kao izolator za termopanele, što će finansijski podržati Evropski fond "Eureka".

Popović je naglasio da se pileće meso u Klaonici "Perutnina Ptuj" Povelič- Srbac, proizvodi po ISO, HASAP i HALAL standardima, da se dio prodaje u svježem stanju, a dio prerađuje u vlastitoj fabrici u Brezi, kod Sarajeva, odakle se finalni proizvodi voze do 30 maloprodajnih objekata u oba entiteta. U vrijeme opšte ekonomske krize, propadanja velikih giganata i masovnog otpuštanja radnika, poslovni uspjeh ove slovenačke firme čini se nestvarnim.

Ovdje se broj zaposlenih stalno povećava tako da ih sada ima 222, što je za 32 radnika više nego na početku godine, a prije mjesec dana primljeno je šest pripravnika sa fakultetskom diplomom. Recimo i to da je ova firma, nakon junskih poplava, obezbijedila 200 paketa sa po pet kilograma svježe piletine, koji su posredstvom Crvenog krsta Srbac podijeljeni najugroženijim porodicama u poplavljenom području.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.