NavMenu

Osni­va se 11 no­vih ja­vnih pre­du­zeća za uprav­lja­nje za­štićenom pri­ro­dom

Izvor: Dnevne novine SAN Ponedjeljak, 09.08.2010. 08:54
Komentari
Podeli

Novim zakonom o zaštiti prirode u Federaciji BiH, koji je upućen u parlamentarnu proceduru, uređuje se sistem zaštite i cjelovitog očuvanja prirode, odnosno sveukupne biološke i pejzažne raznolikosti i njenih vrijednosti. Ovim zakonom propisuje se korištenje prirodnih dobara i prostora, obavljanje zahvata u prirodi, zaštita pejzaža, ekoloških sistema, tipova staništa, vrsta i podvrsta, genetske raznolikosti, minerala i fosila, kao i prirodnih vrijednosti.

Šest kategorija

Prema ovom zakonu zaštićene prirodne vrijednosti svrstane su u šest kategorija i to strogi rezervat prirode, područje divljine, nacionalni park, spomenik prirode i prirodnih pojava, područje upravljanja staništima i vrstama, park prirode uključujući zaštićene kopnene i morske pejzaže te zaštićena područja sa održivim korištenjem prirodnih resursa. Zanimljivo je da zakon za njihovu zaštitu predviđa osnivanje čak 11 javnih preduzeća i ustanova. Jedno federalno i deset kantonalnih. Naime, prema odredbama ovog zakona zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima, upravljaju javna preduzeća i javne ustanove.Vlada FBiH osniva javna preduzeća za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima prve i druge kategorije gdje spadaju strogi rezervat prirode, područje divljine i nacionalni park, dok vlade kantona osnivaju javna preduzeća za upravljanje ostalim zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Nove naknade

Zakon propisuje da javna preduzeća obavljaju djelatnost zaštite, održavanja i promocije zaštićenog područja i druge zaštićene prirodne vrijednosti u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadziru provođenje uslova i mjera zaštite prirode na području na kojem upravljaju. Ova preduzeća nadziru i način obavljanja dozvoljenih djelatnosti, a u cilju osiguranja racionalnog i održivog korištenja prirodnih dobara. Sredstva za rad javnih preduzeća i obavljanje djelatnosti osiguravaju se iz osnivačkih sredstava, sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH, prihoda od korištenja prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima, prihoda od naknada, utvrđenih beneficija i drugih izvora koji mogu biti utvrđeni posebnim propisima.

Dodjeljivanje koncesije

Novi zakon, također, propisuje koncesije i koncesijska odobrenja na zaštićenim prirodnim vrijednostima i speleološkim objektima, planiranje i organizaciju zaštite prirode. Naime, koncesijom se stiče pravo ekonomsko-privrednog korištenja prirodnih dobara ili pravo obavljanja djelatnosti od interesa za FBiH, te pravo na izgradnju i korištenje objekata i postrojenja za obavljanje tih djelatnosti u zaštićenim područjima. Zakon predviđa da se koncesija ne može dati u području zaštićenih prirodnih vrijednosti prve kategorije odnosno strogim rezervatima prirode i području divljine. Federalna Vlada, također, može odrediti pojedina zaštićena područja, odnosno pojedine zaštićene vrijednosti u njenom vlasništvu ili vodno dobro, na kojima se ne može dati koncesija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.