NavMenu

Atlantic Grupa povećala prihod i prodaju, počela i gradnju nove fabrike Argete

Izvor: Promo Četvrtak, 29.07.2021. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: Atlantic Grupa)
Atlantic Grupa je u prvoj polovini 2021. godine zabilježila prihod od prodaje u iznosu od 359,7 mil EUR što u odnosu na isti period lane predstavlja rast od 9,7%. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 51,6 mil EUR, što je bez jednokratnih stavki 6,7% više nego u prvom polugodištu prošle godine.

Kompanija je ostvarila neto dobit od 29 mil EUR, što predstavlja rast od 18% kad se isključe jednokratne stavke.

- Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2021. ostvarila rast u svim poslovnim i distributivnim područjima, što je, u odnosu na isti period lane, posljedica i bolje epidemiološke situacije na svim tržištima, kao i popuštanja mjera za suzbijanje pandemije. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo, uprkos svim izazovima, ostvarili organski rast prodaje od gotovo 9% u odnosu na prvo polugodište 2019. godine u kojoj smo imali istorijski najveće prihode. Zabilježili smo, takođe, novu najvišu cijenu akcija, te smo isplatili i najvišu dividendu ikada. Svjesni smo da će i nadolazeće razdoblje biti epidemiološki izazovno, pri čemu naši prioriteti ostaju isti: zdravlje i sigurnost naših zaposlenih, osiguranje nesmetanog nastavka proizvodnje i kontinuirano snabdijevanje naših kupaca i potrošača te društvena odgovornost u najširem smislu - komentarisao je predsjednik Uprave Emil Tedeski.

Pića, Donat i Kafa predvodnici rasta prodaje

Najbolji rezultat među poslovnim područjima ostvarili su strateška poslovna područja Pića, čiji je vodeći brend Cedevita, s rastom od 16,1%, Donat s rastom od 15,8% ni Kafa, pojedinačno najveća kategorija sa učešćem od 20,5% u ukupnom prihodu i nosećim brendovima Barcaffe i Grand kafa, koja je rasla 10,3%.

Među distributivnim područjima prednjače Hrvatska s rastom od 10,6% i Srbija s rastom od 9,7%. Valja istaći i to kako su dva nova brenda – čokolada Jimmy Fantastic i paleta proizvoda na bazi zobi Boom Box, uspješno lansirani u martu i aprilu, na tržištima Hrvatske i Slovenije, sa odličnim početnim prodajnim rezultatima i sjajnom perspektivom na tržištu.

Nova fabrika i nova saradnja

Atlantic Grupa je, obzirom na odličan razvoj poslovanja i planove rasta u kategoriji delikatesnih namaza, u martu započela ulaganje u izgradnju nove fabrike proizvoda pod robnom markom Argeta i to na području opštine Kneginec u okolini Varaždina. Investicija ukupne vrijednosti više od 50 mil EUR odvijaće se u nekoliko faza, a novi proizvodni pogon prema planu bi trebao da bude pušten u rad u roku od 15 mjeseci od izdavanja građevinske dozvole.

Realizacijom svih faza projekta planirano je otvaranje i do 150 novih radnih mjesta. U julu su pak Atlantic Grupa i Barry Callebaut, vodeći svjetski proizvođač visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaa, sklopili ugovor o saradnji, koja će unaprijediti proizvodnju Atlantic-ovog etabliranog portfolija u asortimanu čokolada. Atlantic Štark je prvi regionalni strateški partner kompanije i njene fabrike Barry Callebaut u Novom Sadu, a ovo partnerstvo potvrđuje Atlantic-ovo usmjerenje na dalji razvoj glavnih brendova u ključnim kategorijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.