NavMenu

Rusija drugi najveći svjetski proizvođač nafte iza SAD, pretekla Saudijsku Arabiju

Izvor: Tanjug Srijeda, 28.07.2021. 14:11
Komentari
Podeli
(Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Rusija je pretekla ove godine Saudijsku Arabiju po dnevnoj proizvodnji nafte i postala drugi najveći svetski proizvođač "crnog zlata" poslije SAD-a, objavio je državni zavod za statistiku Rostat.

Prema podacima statistike, Rusija je proizvodila u prosjeku 10,36 miliona barela nafte dnevno u periodu januar-maj 2021. godine, dok je prosječna američka proizvodnja iznosila 11,10 miliona barela dnevno, što tu zemlju čini najvećim proizvođačem ovog energenta na svijetu u posmatranom periodu, prenosi Russia Today.

Na trećem mjestu je Saudijska Arabija koja je u prvih pet mjeseci u prosjeku pumpala 8,27 miliona barela nafte dnevno.

Nafta je u ukupnom ruskom izvozu realizovanom od januara do kraja maja učestvovala sa 41,3 procenta. Ipak, izvoz nafte iz Rusije tokom prvih pet mjeseci 2021. bio je manji za 16,9 posto u odnosu na prethodni izvještajni period i iznosio je 50,8 miliona tona.

Sveukupno, Rusija je u ovoj godini proizvela 212,3 miliona tona nafte, što je za 6,2 odsto manje na godišnjem nivou.

Očekuje se rast proizvodnje ruske nafte u narednim mjesecima, budući da je ranije ovog mjeseca postignut sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o povećanju pumpanja za 400.000 barela dnevno počev od avgusta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.