NavMenu

Bjeloruski Zavod Minsk predstavio svoj prvi traktor kojem ne treba vozač (VIDEO)

Izvor: Agroklub Ponedjeljak, 26.07.2021. 15:21
Komentari
Podeli
(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Bjeloruski Zavod Minsk (MTW) predstavio je prototip autonomnog traktora marke Belarus bez kabine kome nije potreban vozač. Riječ je o modelu A3523i koji može da se kontroliše putem daljinskog upravljača.

Opremljen je dizel-električnim (hibridnim) motorom koji ima 350 konjskih snaga i elektromehanički prenos, navodi Future farming. U dizajnu ove poljoprivredne mašine korišćen je elektromehanički kontinuirano promjenljivi prenos koji je eliminisao direktnu kinematičku vezu dizel motora sa pogonskim točkovima.

To je omogućilo, pri zadatoj snazi, da ostvari brzinu i obrtni moment u načinu maksimalne efikasnosti goriva. Kao rezultat, njegova potrošnja tokom poljoprivrednih operacija smanjuje se za sedam odsto, a u toku transportnih operacija i do 12% u poređenju sa sličnim traktorima sa mehaničkim prenosom. Pri tom, nivo emisije štetnih gasova smanjen je za 10 puta.
Umjesto vozača, novi prototip ima pametan sistem upravljanja koji za to koristi kamere, senzore i GPS sistem. Oni mu omogućavaju da samostalno radi, ali i spriječava sudare. Takođe ako ostane bez goriva ovaj traktor sam će doći do rezervoara u kojem je gorivo. Tokom rada na polju postiže brzinu od 15 kilometara na sat dok se putem kreće brzinom od 50 km/h.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.