NavMenu

Kapetanova kula u Bihaću dostupna turistima - U planu da Grad upravlja objektom i muzejskom postavkom

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 26.07.2021. 09:45
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Lu Yang)
Kapetanova kula, kulturno-istorijska građevina koja se nalazi u samom srcu Bihaća, svečano je u subotu otvorena za sve posjetioce i turiste, nakon što je u proteklim godinama temeljito obnovljena i rekonstruisana.

Unutar ovog zdanja nalaziće se muzejske postavke, a prema riječima Nijazije Maslaka, direktora Muzeja USK, na ovome mjestu biće moguće vidjeti arheološke artefakte i predmete iz različitih istorijskih perioda grada na Uni.

- Postavke su podijeljene po spratovima, pa imamo arheološku, zatim zbirku duhovne i materijalne kulture Bihaća, izložbu starih gradova Unsko-sanskog kantona, etnološku postavku i izložbu likovnih djela autora na čijim su djelima motivi Bihaća - kaže Maslak.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže kako će ovo upotpuniti turističku ponudu grada i dodaje kako će se zalagati da upravljanje objektom i muzejskim postavkama iz kantonalne pređe u nadležnost lokalne uprave.

Zbog brojnih finansijskih poteškoća, rekonstrukcija ovog, jednog od najbolje očuvanih objekata nekadašnje srednjovjekovne tvrđave u gradu na Uni, trajala je punih deset godina. Radovima oko rekonstrukcije i uređenja Kapetanove kule rukovodio je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa USK, a predstavnici te institucije kažu kako je cijeli posao urađen detaljno i temeljito.

Prema njihovim riječima, ovakav vid rekonstrukcije Kapetanova kula nikada nije prošla jer su urađene detaljne analize drvenih greda, stropova, podova, temelja, što je tražilo dugotrajna i temeljita ispitivanja, pa se tek nakon toga pristupilo obnovi.

Kapetanova kula, kao i ostali spomenici kulture u Bihaću, stradala je u proteklom ratu, zub vremena učinio je svoje, a posljednji značajniji rekonstruktivni radovi provedeni su prije 56 godina.

Ona je jedan od simbola grada na Uni, a prema istorijskim podacima sagrađena je 1695. godine. Sazdana je od tvrdog kamena bihacita, čine je prizemlje i četiri sprata, i nekada je bila rezidencija u kojoj su, za vrijeme vladavine Osmanlija, stolovali bihaćki kapetani, upravnici grada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.