NavMenu

Drama zbog smjena u terminalima

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 05.08.2010. 08:58
Komentari
Podeli

Zahtjev premijera FBiH da se obustave aktivnosti na smjenama u "Terminalima FBiH" i u njihovoj firmi-kćerki "Naftnim terminalima FBiH" u Pločama izazvao je haos u ovim kompanijama.

Generalni direktor "Terminala FBiH" Ibrahim Bećirbegović, koji je prošle sedmice smijenio sva tri člana Nadzornog odbora i dva člana Uprave firme u Pločama, kazao je juče da ne može poništiti ove odluke uprkos naredbi premijera Mustafe Mujezinovića. Većina smijenjenih su kadar Stranke za BiH.

Bećirbegović smatra da se premijer zapravo sada oglasio kako bi osujetio njegovu smjenu, a na kojoj navodno insistira ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo iz Stranke za BiH.

Mujezinović, koji je kadar SDA, pak tvrdi da je prekjuče zatražio zaustavljanje svih aktivnosti na smjenama i onih koje je proveo Bećirbegović u "Naftnim terminalima" i onih koje se odnose na Bećirbegovićevu smjenu. U pismu upućenom čelnicima firmi, gdje su i oni "smijenjeni", Mujezinović je zatražio da se obustave bilo kakve personalne promjene bez saglasnosti Vlade FBiH s obzirom na to da ga proteklih dana obavještavaju o negativnim dešavanjima u firmama, u kojima navodno ima i nezakonitih radnji.

"Neka se zaustavi sve, pa ćemo vidjeti šta je ispravno. Neka daju informaciju Vladi FBiH, pa ćemo vidjeti je li to opravdano", dodao je Mujezinović.

Bećirbegović tvrdi da ne može poništiti nešto što je doneseno u skladu sa zakonom i njegovim ovlastima.

"Personalne promjene u `Naftnim terminalima` su završene prije desetak dana. Smijenjeni su kadrovi Stranke za BiH i Ministarstva energije. Ostalo je da se okončaju neke formalnosti. Premijer je o tome upoznat", rekao je Bećirbegović.

Istakao je da ga je ministar Hećo nedavno pokušao smijeniti putem Nadzornog odbora "Terminala Federacije" i njegovog predsjednika Dževada Paradžika, ali tri člana NO nisu bila za to. Bećirbegović kaže da je Vlada FBiH, a ne Hećo, nadležna za postavljanje i razrješavanje u "Terminalima Federacije", dok je on nadležan za firmu u Pločama.

Podsjetio je da je u funkciji Skupštine smijenio petoricu članova NO i Uprave kompanije u Pločama, jer su firmu doveli do situacije da je pokrenut predstečajni postupak, te zbog dogovora o zakupu terminala turskom "Turk oilu" za koji niko nije znao.

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH, sa kojom je dogovoreno imenovanje jednog novog člana firme u Pločama i koja ima člana u NO "Terminala Federacije", smatra da se Vlada FBiH prema ovoj kompaniji ne odnosi kao prema strateškoj, te da jaki sukobi interesa dovode do toga da svako svakog hoće da smijeni.

"Riječ je o pojedinačnim, a ne interesima FBiH. I Bećirbegović je bio smijenjen kao direktor `Naftnih terminala` i sam sebi je šest mjeseci unaprijed uplatio novac za odvojeni život i zakup. Bivši direktor Josip Tomić je nezakonito smijenjen. Treba skloniti sve ljude koji su u Upravi `Terminala` i postaviti nove ljude", dodao je Čavara.

Iz SDA, kojoj su stranačkim dogovorima pripali "Terminali Federacije", juče nam nisu mogli dati komentar o najnovijim previranjima, a Sadik Bahtić, član Kadrovske komisije Stranke za BiH, rekao je da na sjednici Komisije nije raspravljano o "Terminalima Federacije", "te da, nažalost, `Naftni terminali` u Pločama nikome nisu pripali".

Šest ponuda za zakup

Za zakup četiri terminala za skladištenje goriva "Naftnih terminala FBiH" u Pločama stiglo je šest ponuda međunarodnih kompanija, kaže generalni direktor "Terminala FBiH" Ibrahim Bećirbegović.

"Ne mogu ništa više reći osim da se nije javio `Turk oil`, sa kojim je raniji menadžment firme u Pločama netransparentno dogovarao zakup, što sam ja osporio", dodao je Bećirbegović.

Napomenuo je da je riječ o terminalima koje je ranije koristio britanski "Deltagrip" koji je tražio stečaj kompanije u Pločama. Kaže i da će, u skladu sa zahtjevom premijera FBiH, dostaviti izvještaj o svim aktivnostima u firmi, uključujući obustavljeni predstečajni postupak i smjene, te prijedlog najpovoljnije ponude ili ponuda za zakup četiri terminala.

Foto: Večernji list

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.