NavMenu

UVODNIK

Izvor: eKapija Utorak, 20.07.2021. 09:23
Komentari
Podeli

Vedrana Marković (Foto: eKapija)Vedrana Marković
Laktaši su najpoželjniji mali grad za investiranje u Evropi. Tako je prošle godine ovu opštinu ocijenio eminentni list The Financial Times, što je vjerovatno najbolja promocija u svijetu preduzetništva koju su Laktaši mogli dobiti. Da li ovo priznanje najbolje ilustruje poslovne prilike u toj opštini?

Opština Laktaši je u posljednje dvije decenije stekla dobru preduzetničku reputaciju, kao sredina sa pozitivnom poslovnom klimom i razvijenom preduzetničkom infrastrukturom, gdje investitori treba da osjete dobre uslove za ulaganje, dobrodošlicu i srdačnost. Opština je dobila i BFC sertifikat za povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi, što potvrđuje njeno strateško opredjeljenje da unapređuje ambijent za investiranje.

Može se čuti i da su Laktaši "najveći mali grad na svijetu". Ovakvo zapažanje vas u startu privuče i navodi na tumačenje – takav grad mora da nudi sve što je potrebno savremenom privredniku i čovjeku.

Ono što svaki investitor treba da zna o Laktašima je da imaju odličan geostrateški položaj i dobru saobraćajnu povezanost sa regionom, pa i svijetom. Nalaze se na raskrsnici puteva koji spajaju zapadnu Evropu sa Jadranskim morem. Do granice sa Hrvatskom i EU, Laktaši su udaljeni na pola sata vožnje. Odatle se uključuju na autoput Beograd-Zagreb preko koga su svi evropski centri lako dostupni. Međunarodni aerodrom Banjaluka u Mahovljanima udaljen je svega 3 km od opštinskog središta, a do Banjaluke, kao kulturnog i administrativnog središta RS, potrebno je oko 15 minuta vožnje.

Bitno je istaći i pozitivna privredna kretanja opštine u proteklom periodu. Po ostvarenim ukupnim prihodima, dobiti, spoljnotrgovinskoj razmjeni i broju privrednih društava, opština zauzima treće mjesto u Republici Srpskoj.


Laktaši su sa čak dvije banje centar banjskog turizma, na što su naročito ponosni, a najveći prirodni resursi opštine su upravo ljekovite vode, kao i obradivo zemljište. Tu je i bogato kulturno nasljeđe, gdje vide šansu za dalji razvoj turizma.

Ako ste i dalje tu, dobrodošli u Laktaše! Stigli ste u "mjesto dobrih ideja", koje želi ići "korak ispred drugih u preduzetništvu, proizvodnji hrane i očuvanju zdravlja". To bi bila vizija razvoja definisana Strategijom razvoja opštine do 2024. godine.

U Opštinskoj upravi Laktaša poručuju da će biti vaš pouzdan partner i, iznad svega, dobar domaćin.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.