NavMenu

U prvoj polovini jula u Hrvatsku propušteno 106 pošiljki voća i povrća

Izvor: Capital Ponedjeljak, 19.07.2021. 14:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Gradišci da je u prvoj polovini jula preko ovog graničnog prelaza pregledano i u Hrvatsku propušteno 106 pošiljki voća i povrća iz BiH.

- U prvih 16 do 17 dana jula bilo je ukupno 106 pošiljki što je na nivou prošle godine. Informisan sam da su dosadašnja praksa i analiza stanja utvrdili da hrvatska strana može dnevno da pregleda između 14 i 18 pošiljki - rekao je Košarac novinarima.

On je danas u Staroj Gradišci o problemima prilikom izvoza voća i povrća iz BiH preko graničnih prelaza sa Hrvatskom razgovarao sa glavnim državnim inspektorom Hrvatske Andrijom Mikulićem.

- Danas sam sa Mikulićem razgovarao na prelazu Stara Gradiška cijeneći da je veoma značajno da dođem na lice mjesta, a ne da sjedim u Sarajevu i tamo dobijam informacije - rekao je Košarac.

On je naveo da hrvatski organi cijene da će biti fleksibilni u smislu da sve ono što je prošlo princip najave taj dan i bude pregledano.

- Vjerujem da ćemo u tom kontekstu uspjeti da obezbijedimo adekvatan spoljnotrgovinski promet naših proizvoda, tranzitno kroz Hrvatsku, a najvećim dijelom upućenih na tržište Slovenije - pojašnjava Košarac.

S duge strane, ističe on, apelovao je i zamolio Mikulića da se, ukoliko se obim prijavljenih kamiona poveća, razmotri mogućnost produženja radnog vremena na graničnim prelazima, za šta postoji fleksibilna spremnost hrvatskih organa.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je problem što u BiH ne postoji zakon o carinskim prekršajima, a u vezi sa digitalnim prijavama pošiljki, Košarac je rekao da bi jedan od adekvatnih odgovora na trenutno stanje mogao biti "mali Šengen".

- Primjena ovog modela ubrzala bi protok roba, ljudi i usluga i u tom kontekstu treba vršiti napore. Ovdje nije riječ o nepostojanju zakona, nego se radi o načinu implementacije ugovora koji je potpisan između BiH i Hrvatske, ali i o autonomnosti odlučivanja hrvatske strane koja uređuje svoju oblast fitosanitarne zaštite na graničnim prelazima i sprovodi direktive EU - naveo je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Košarac je ponovio da je BiH i dalje zarobljena nekim stavovima EU i da bi najbolje bilo za privredu i Republike Srpske i Federacije BiH da postoji zajedničko regionalno tržište poput "malog Šengena", na kojem bi se moglo osvariti ubrzanje spoljnotrgovinskog prometa u regionu.

Prije toga, kaže Košarac, treba profilisati i definisati domaće kapacitete i rezultate.

Košarac je podsjetio da je prije nekoliko dana telefonom razgovarao sa Mikulićem i da je tada definisana određena vrsta kretanja, kako ne bi bilo zastoja na graničnim prelazima, ali i kako ne bi došlo do usložnjavanja poslovanja primarnih prozvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH.

- Cijenim da smo tada dogovorili vrlo jasnu aktivnost da je veoma važno i značajno zbog propisa i standarda elektronskog načina komuniciranja da naši primarni proizvođači najave dolazak na granični prelaz. Veoma važno je i to da se bez te najave u zakazanom danu neće moći vršiti kontrola i zato još jednom apelujem na domaće proizvođače da adekvatno najave termin svog dolaska na granični prelaz kako bi se blagovremeno mogla izvršiti fitosanitarna kontrola - naglasio je Košarac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.