Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 02.08.2010.| 16:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BIHAMK: Tehnička ispravnost putničkih motornih vozila i dalje nezadovoljavajuća

(Foto: b)

U periodu od 16. juna/lipnja 2010. godine do 24. jula/srpnja 2010. godine Bosanskohercegovački auto-moto klub je organizovao akciju preventivne kontrole tehničke ispravnosti i pripreme motornih vozila za sezonu godišnjih odmora pod nazivom "Putujte sigurno".

Akcija je imala za cilj preventivnu kontrolu uređaja i sklopova na motornim vozilima, te otklanjanje manjih nedostataka na licu mjesta od strane mehaničara Službe pomoći na cesti. Također cilj je bio da se na terenu izvrši snimanje stanja tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila metodom slučajnog uzorka i ustanovi stanje ispravnosti voznog parka u Federaciji BiH. Akcija je organizovana i realizovana u saradnji sa Kantonalnim MUP-ovima, te lokalnim auto-moto klubovima, na trideset tri (33) lokacije. Ukupno je pregledano 1035 motornih vozila od čega je ustanovljena neispravnost na 770 motornih vozila što čini 74 %, a ispravno je bilo 265 motornih vozila tj. 26 %.

Prosječan broj pređenih kilometara kontrolisanih vozila je 202.111 km, dok je njihova prosječna starost 15,5 godina. Prema prikupljenim podacima najveći procenat neispravnih vozila uočen na području Srednjobosanskog kantona (84%), zatim Hercegovačko-neretvanskog kantona (81%) i Unsko-sanskog kantona (80%). Za razliku od protekle godine kad se najveći broj neispravnosti uočenih tokom trajanja akcije odnosio na svjetlosno signalne uređaje (53 %) , tokom ovogodišnje akcije najveći broj neispravnosti na vozilima odnosio se također na svjetlosno signalne uređaje (82 % od ukupnog broja pregledanih vozila) zatim na električne uređaje 45 %, dok je na trećem mjestu po broju neispravnosti na vozilima, (a sa porastom za 6%) u odnosu na proteklu godinu, odnosio na kočioni mehanizam 26 %. Posebno zabrinjavajuća je činjenica da veliki broj vozila, njih čak 359 ili 35% ne posjeduje obaveznu opremu u vozilu.

Tabelarni prikaz pregledanih vozila i uočenih nedostataka u periodu 2005-2010.godine.

(Foto: b)

(Foto: b)

Posmatrajući naprijed navedene podatke (tabelu i grafikon) evidentno je da se u posljednjih pet godina smanjivao broj tehnički ispravnih vozila, dok broj tehnički neispravnih vozila proporcionalno rastao, međutim ove godine imamo iznimku i povećanje broja tehnički ispravnih vozila za cca 4%. Ono što je takođe vidljivo i porazno je činjenica da se neispravnosti na kočionom sistemu, jednom od najbitnijih sistema za sigurnost vozila u saobraćaju, nalaze među tri najčešće i najbrojnije neispravnosti na vozilima već nekoliko godina konstantno, saopćeno je iz Bihamka.

"Ukoliko posmatramo pojedine neispravnosti važno je napomenuti da su kontrolisana samo putnička motorna vozila metodom slučajnog uzorka i da uzorak kontrolisanih vozila nije adekvatno reprezentativan za cjelokupno stanje ispravnosti motornih vozila na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, ali i da ilustruje stvarno stanje voznog parka Federacije BiH", navodi se u Bihamkovom istraživanju. Upoređujući podatke iz prošlogodišnje akcije sa dobivenim podacima ove godine može se zaključiti da je stanje tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine na približno istom nivou, ali gledajući procentualno pojedine neispravnosti po pojedinim sistemima (svjetlosni uređaji, električni uređaji, kočioni mehanizam) može se zaključiti da je tehnička ispravnost putničkih motornih vozila na cestama u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje nezadovoljavajuća.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.