NavMenu

Trayal korporacija gradi Eko Park u Kruševcu

Izvor: eKapija Utorak, 20.07.2021. 07:45
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički projekat/ Centar za urbani razvoj i arhitekturu Paradigma doo iz Kruševca)
Trayal korporacija planira izgradnju Eko Parka gdje će privremeno skladištiti i tretirati opasni i neopasni otpad. Novo postrojenje nalaziće se u okviru kompleksa Trayal u Kruševcu koja se nalazi u privredno-radnoj zoni Istok na površini od 1ha 94a 92m2.

Trayal generalno predviđa tretiranje opasnog industrijskog otpada bioremedijacijom, termičkim tretmanima spaljivanjem i plazma tehnologijom i ostakljivanjem ostatka otpada iz inseneracije - spaljivanja.

- Razvojni planovi fabrike i zahtjevi za proširenjem proizvodnih kapaciteta, usaglaševanje sa principima današnje cirkularne ekonomije koja donosi nove sadržaje, ali i potrebu za održivim razvojem uslovili su potrebu za uvođenjem novih proizvodnih pogona i procesa i izgradnju novih objekata. U okviru kompleksa izdvaja se nova funkcionalna cjelina u okviru koje su planirane značajne intervencije i izgradnja objekata za privremeno skladištenje i tretman opasnog i neopasnog otpada, čija namjena podrazumijeva primjenu visokih standarda koji se tiču prije svega zaštite i očuvanja prostora, što je moguće postići primjenom principa održivog razvoja, pridržavanja i poštovanja zakonske regulative kojom je uređena ova oblast - navodi se u urbanističkom projektu, koji je izradio Centar za urbani razvoj i arhitekturu Paradigma iz Kruševca.

Tetman otpada plazma postupkom

Ukupan kapacitet postrojenja za tretman opasnog otpada plazma postupkom iznosi 1.000 tona godišnje. Tretman opasnog otpada u postrojenju će se odvijati kroz dvije linije, jedna za pirolizu ili gasifikaciju otpada, a druga za ostakljivanje. Ulazne sirovine su otpadne materije, koje se tehnološki mogu spaljivati u ovom postrojenju. Tretman plazma tehnologijom i postupcima ostakljivanja uključuje otpadne sirovine koje se ne mogu tretirati u insineratoru, zbog velikog udjela hlorida ili fluorida, lakoisparljivih metala, teških metala i slično.

Generalno, postupkom gasifikacije kao krajnji proizvod se dobija sintički gas, mješavina ugljen-monoksida (SO), vodonika (N2), dok se postupkom ostakljivanja dobijaju zastakljeni oksidni materijal, elementarni metali, gasovi i prašina, gdje se u zavisnosti od vrste i kvaliteta ulaznih materijala može se očekivati količina metala do 5%, a otprašenog zastakljenog materijala do 95% u odnosu na šaržu.

I. M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.