NavMenu

Prerađivačka industrija: Fokus na razvoju vlastitih tehnoloških rješenja

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.08.2010. 16:05
Komentari
Podeli

U preradivačkom sektoru kemijske industrije osjeća se tendencija razvoja vlastitih tehnoloških rješenja, ističe se u analizi kemijske industrije u sklopu strategije razvoja industrijske politike u FBiH. Kao primjer navodi se prerada plastike, proizvodnja sredstava za pranje i kozmetiku i sl.. Naglašava se da u ovom sektoru prevladava razvoj na bazi uvoznih tehnoloških rješenja i opreme, premda je, smatraju stručnjaci, ovaj proizvodni sektor kemijske industrije moguće razvijati sa mnogo manje investicionog rizika.

Što se tiče daljnjih perspektiva razvoja, u analizi se ističe da u prerađivačkoj kemijskoj industriji u F BiH postoje realne razvojne mogućnosti, koje su zasnovane na nekim postojećim prerađivačkim proizvodnim kapacitetima kao i na raspoloživoj sirovinskoj osnovi.

Ističe se da je karakteristika ovog sektora kemijske industrije da ne zahtijeva relativno velika investicijska ulaganja, ali daje značajan doprinos zapošljavanju stanovništva. Iz tog razloga mu, smatraju stručnjaci koji su radili na izradi strategije, treba dati odgovarajući razvojni prioritet u ovom i budućem srednjoročnom periodu.

Upozoravaju da se istovremeno mora imati na umu, da ova vrsta proizvodnje zahtijeva veliku fleksibilnost i prilagođavanje potrebama tržišta, te da su zbog toga neophodna pored kemijsko–tehnoloških i stalna marketing istraživanja. Tako da bi osnovni limitirajući faktor razvoja u ovom sektoru moglo biti znanje domaćih kadrova.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.