Izvor: Glas Srpske | Subota, 31.07.2010.| 10:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naplatu potraživanja čekaju i po dvije godine

Proizvođači mesa, mlijeka i drugih sirovina u Republici Srpskoj imaju velikih problema sa naplatom potraživanja od otkupljivača, a nerijetko na naplatu isporučene robe čekaju i po dvije godine.

Proizvođači kažu da otkupljivači njihovih proizvoda nemaju razumijevanja, te da novac koji bi trebalo da isplate njima ulažu u sopstvene investicije.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac kazao je "Glasu Srpske" da je nemogućnost naplate isporučene robe jedan od najvećih problema domaćih proizvođača koji se već godinama ne rješava.

"Poslovanje između kupca i proizvođača regulisano je ugovorima, ali i usmenim dogovorom, od kojih se nijedan ne poštuje", rekao je Usorac i dodao da bi u slučajeve prevara sa naplatom trebalo da se uključi i Tužilaštvo RS.

"U Srpskoj oko 1.000 proizvođača mlijeka tužilo je otkupljivače zbog dugovanja. Nezamislivo je kako uopšte može da se održi proizvodnja kada se dugovanja vuku i po godinu i više", kaže Usorac i dodaje da otkupljivači imaju milionska dugovanja, ali bez obzira na to, investiraju u nove objekte i postrojenja.

"Gotovo svi veliki trgovački lanci i supermarketi ne plaćaju redovno primljenu robu", ističe Usorac.

Vlasnik preduzeća "Živanić DS" iz Prnjavora Desimir Živanić kaže da na naplatu potraživanja za isporučenu robu čeka u prosjeku šest mjeseci.

"Problem je to što kupci mogu da ucjenjuju proizvođače prekidom saradnje, pa smo prinuđeni da im isporučujemo robu kako im ne bi propao posao", kaže Živanić.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da bi država u dogovoru sa bankama mogla da obezbijedi reprogramiranje kreditnih obaveza preduzeća, odnosno da "zaledi" glavnicu duga, te da se plaća samo kamata i na taj način bi se riješila likvidnost preduzeća, a samim tim i problem dugovanja prema proizvođačima.

Iz kompanije "Delta maksi" kažu da su rokovi plaćanja između dobavljača i trgovaca regulisani ugovorima i da se kreću od 30 do 120 dana.

"Roba koja ostvaruje brz obrt, kao što su hljeb, mlijeko i novine, plaća se u kraćim vremenskim intervalima, a roba sa sporijim obrtom nešto kasnije", rekli su u "Delta maksiju".

U tržnom centru "Merkator" kažu da i u otežanim uslovima poslovanja na tržištu uredno plaćaju preuzetu robu. Dodaju da se određivanje roka plaćanja postiže sporazumno.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banjaluka, preduzeća u RS za isporučenu robu prošle godine potraživala su od domaćih kupaca oko 2,2 milijarde maraka, a od kupaca iz inostranstva oko 318 miliona maraka.

Poslovna praksa

U Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća RS ističu da poslovna praksa podrazumijeva period plaćanja od 30 do 60 dana.

"Činjenica je da zastoj u plaćanju kod jednog preduzetnika povlači za sobom teškoće u poslovanju ostalih", rekao je direktor ove agencije Slobodan Marković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.