Izvor: eKapija | Petak, 30.07.2010.| 16:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SOHO Poslovni konsalting iz Sarajeva - Filozofijom kvaliteta do bolje usluge i proizvoda

(Foto: b)

SOHO Poslovni konsalting iz Sarajeva osnovan je prije tri godine i glavna djelatnost je osposobljavanje, priprema i uključivanje lokalnih firmi u regionalnu, evropsku pa i svjetsku tržišnu utakmicu, usklađivanjem i osavremenjavanjem poslovanja organizacija-firmi sa primjenljivim svjetskim standardima za područje djelatnosti i prihvatajući novu up-to-date poslovnu filozofiju.

Vrlo uspješno se bavi implementacijom zahtjeva prema evropskim i svjetskim standardima, među kojima se ISO 9001 izdvaja kao baza za sve ostale. Sljedeći korak je složeniji - integrisani sistem upravljanja koji uključuje već prema djelatnosti i potrebama firmi: CE označavanja proizvoda prema EU direktivima, FSC CoC sistem upravljanja sljedivosti u lancu snabdijevanja, sistem upravljanja okolinom po ISO 14001: 2004, sistem upravljanja sigurnosti i zaštite zdravlja OHSAS 18001:2007 i brojni drugi, a prema prioritetima, mogućnostima i raspoloživim resursima klijenata.

Osnivač firme je profesionalnu karijeru počeo 1982. kao stipendista Vranice i brusio se na najvećim gradilištima od Skenderije za Olimpijadu 1984. preko Iraka i nekoliko velikih međunarodnih Projekata uz istinske vukove od posla, prošao sve faze u razvoju inženjera – sve do 1997. kada se priključuje USAID-ovom Programu poslovnog razvoja - BDP Business Development Program, BC Business Consulting.

Nakon četiri dragocjene godine intenzivne edukacija i rada u poslovnom konsaltingu pri USAID-a programu uz vrhunske američke stručnjake i kolege konsultante koji su također angažovani radi stručnosti, u tom dream teamu i uz svu tu pozitivnu sinergiju, 1997.-2001., prihvatajući i razvijajući najbolja rješenja iz savremenih ekonomija i njihovom primjenom na lokalnim firmama, odlučio se da samostalno nastavi karijeru poslovnog konsultanta na komercijalnoj osnovi.

USAID-ov BDP program je u to vrijeme pružio prvu i jedinstvenu obuku poslovnog konsaltinga te vrste na ovim regionalnim prostorima i mogućnost rada sa najuspješnijim firmama. Profesionalnim i stručnim odnosom prema klijentima sa fokusom na praktičnost, korisnost, dostupnost i prilagodljivost razvijao je efektivnost kao preduvjet za uspješnost, stekao povjerenje brojnih klijenata i poslodavaca koji su bili izuzetno zadovoljni njegovim radom.

Značajan uspjeh je ostvario sa firmom House Milos, u kojoj je dobio priliku i potrebna ovlaštenja da primijeni stečene vještine, saznanja i iskustva. Za to vrijeme (2002.-2006.), prodaja u House Milosu porasla je fantastičnih 16 puta – prema zvaničnim ZPP izvještajima, a najvažnije od svega je da je zadovoljstvo bilo obostrano.

Poslovnim konstaltingom se može baviti bilo ko, a uspješno njih jako malo, kaže Gackić u razgovoru za eKapiju.

"Za razliku od drugih konsultanata, radim minimum dokumentacije, koncentišem se na ključne procese, a težište stavljam na pravilno razumijevanje pojedinačnih zahtjeva i zašto se nešto traži, pa razmatram, analiziram, predlažem i usaglašavam sa klijentom moguća primjenjiva praktična i što jednostavnija rješenja za postizanje boljih poslovnih rezultata", ističe Gackić, koji se može pohvaliti sa desetak implementacija na uvođenju standarda ISO 9001, pet sistema uvođenja CE oznaka, četiri implemetacije okolinskog sistema upravljanja ISO 14000: 2004, tri implementacije sistema OHSAS 18001:2007 te za sada jedan FSC CoC. Mnogo je toga u igri i puno je posla pa se skoro očekuje još puno novih postignuća.

Planira se proširenje palete usluga sistemima upravljanja koje klijenti traže – uz angažman stručnih kolega na sigurnost hrane, informacija i sl. Jedan je od rijetkih konsultanata koji radi integraciju sistema upravljanja u postojeći sistem upravljanja u firmi u jedan sistem i to na prilagođen način.

(Foto: b)

Gackić objašnjava da je u Bosni i Hercegovini još uvijek mali broj firmi koje su uvele i primjenjuju savremene sisteme upravljanja – prije svega kvalitetom kao osnovom za dalje. Poređenja radi, susjedna Hrvatska koja ima približno isti broj stanovnika, ima tri puta više certifikata nego BiH. Razlog za to je, između ostalog, i bolja podsticajna politika koja pomaže da privreda – realni sktor bolje podnese devastirajuće efekte tranzicije.

"Bosna i Hercegovina je, to treba otvoreno reći još u prvobitnoj fazi akumulacije kapitala. U kapitalizmu, za razliku od socijalizma u kojem smo bili do prije dvadesetak godina, sva su vrata otvorena, izloženi smo i nemamo nikakvu vrstu zaštite, nemamo nikavih garancije za opstanak a još manje za uspjeh, ali zato imamo bezbroj mogućnosti koje se zovu tržište. Za tu fazu trebamo biti osposobljeni, spremni dočekati prilike koje se ukažu a prije svega moramo imati u vidu činjenicu da sve polazi od kupca i od njegovih potreba. Ukoliko ste u stanju riješiti problem kupca isporukom određene kombinacije proizvoda i/ili usluge, onda imate šanse", navodi Gackić.

Zbog toga je početna pozicija rada poslovnog konsultanta promjena odnosno pomjeranje načina razmišljanja prema tržišnom, pravilno shvatanje uloga na tržištu, potom razvijanje jednostavnih alata za poboljšanje poslovanja kroz ključne procese i njihove rezultate te razvijanje komunikacije sa kupcem.

"U procesu uvođenja sistema upravljanja kvalitetom kao i ostalih sistema, tri su karakteristične faze. Prva faza je treninga i edukacije, gdje menadžment firme treba dobiti određeni fond informacija o toj tematici, te da se zajednički donese prijedlog plana implementacije, odnosno podjela zadataka. Druga faza je razvoj potrebne dokumentacije, a treća implementacija. Potrebno je naglasiti da je sistem upravljanja kvalitetom zahtijeva da firme stalno unapređuju poslovanje u tempu trke koji mogu pratiti, a koji diktira konkurencija, odnosno da redovno analiziraju svoje prednosti i slabe tačke te blagovremeno izvrše potrebne promjene neophodne da se ostane u igri. Jedina mjera uspješnosti jeste efektivnost – odnosno ima li i koliko efekta to što radimo, šta i kako treba raditi da efekti budu bolji – tu smo da zajedno nađemo prava rješenja koja rade", priča Gackić. Ovdje zaista nema mjesta foliranju – nama bliskom mentalitetu – ili jesi ili ne, dobiješ ili otpadaš, ako nisi koncentrisan na stvaranje nove - dodatne vrijednosti (ne PDV-a) ima konkurencija pa ti vidi od čega se živi.

Usklađivanje sistema upravljanja sa savremenim poslovnim trendovima Gackić preporučuje svakoj firmi, bilo da ima dva radnika ili dvije hiljade radnika. Osnova je ISO 9001, međunarodni standard čiji je primarni cilj poboljšanje stepena zadovoljstva kupaca i efektivnost funkcionisanja primijenjenog sistema.

Upravo u ovoj zadnjoj tezi je kvaka. Da bi sistem bio upravljiv – manageable mora biti prilagođen mogućnostima i potrebama korisnika, mora biti dostupan, praktičan i jednostavan za upotrebu što nažalost nije čest slučaj na ovim prostorima. Stoga se i formirala kriva svijest o sistemima upravljanja koji su tu radi sebe – radi certifikata, komplikovani, jako teško upotrebljivi, a time i problematično korisni. Prava vrijednost usklađivanja poslovanja je rezultat poslovanja to jest efektivnost primijenjenih rješenja funkcionisanja sistema.

Brojne su mogućnosti za bolji svijet i bolju BiH, za razvoj i poboljšanja, proširenje palete korisnika usluga ne samo u pretežno proizvodnom sektoru već i na složenije organizacije koje su jedva načete – hoteli, uslužni sektor, razni centri i mediji. Ko prepozna potrebu da se mijenja i prilagođava imaće šansu.

Vlasti koje sebi budu mislile dobro treba da se zamisle na primjeru Njemačke koja svaki sakupljeni euro gleda kako da ga plasira i vrati na odgovarajući način u realni sektor kroz razne vidove poticaja uključujući predmetni jer je to najplodonosnije područje - jedino tako može biti siguran u održivi rast prihoda.

N.V.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE