NavMenu

Kulturno nasljeđe među glavnim atrakcijama - Laktaši pripremaju nove projekte za očuvanje baštine i privlačenje turista

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.08.2021. 08:38
Komentari
Podeli

(Foto: Darko Runjić/TOOL)
Vjerski objekti, arheološki lokaliteti, spomenici nacionalnih manjina i ostalo materijalno kulturno nasljeđe, svjedoci su burne prošlosti naroda koji su živjeli ili žive na području Laktaša, što je ujedno i najznačajnije kulturno nasljeđe tog kraja.

Nije manje važno i nematerijalno kulturno nasljeđe sa kojim turisti, pogotovo strani, nisu dovoljno upoznati. Turistička organizacija Laktaši u svojim promotivnim i projektnim aktivnostima veliku pažnju posvećuje upravo nematerijalnom kulturnom nasljeđu, kaže Svjetlana Baštinac, direktor te organizacije.

- Folklor, stari zanati, običaji i ostali elementi nematerijalnog kulturnog nasljeđa veoma su bitni u kreiranju turističke ponude bilo koje destinacije, pa tako i Laktaša. Prije nekoliko godina, izdali smo brošuru Laktaši etno, organizujemo svake godine Etno sajam, a od Kraljevine Švedske smo dobili i sredstva za implementaciju projekta Opančarstvo. Nakon što smo održali obuku ručne izrade opanaka, Laktaši su dobili prvu ženu opančara koja danas svoje proizvode prodaje širom svijeta – kaže Baštinac.

Najznačajnije arheološko nalazište u ovoj opštini je Balkis, ranovizantijski izgubljeni grad iz IV vijeka. Baštinac kaže da ovaj lokalitet još nije u funkciji turizma.

- Razlog tome su ogromna finansijska sredstva koja su potrebna da bi ovaj lokalitet bio valorizovan kao, na primjer, Viminacium u Srbiji. Turistička organizacija opštine Laktaši će u saradnji sa lokalnom zajednicom preko pretpristupnih fondova EU pokušati obezbijediti sredstva kojim bi ovaj lokalitet Laktaše pretvorio u jednu od najprepoznatljivijih i najposjećenijih destinacija u regionu. Rimske terme, koje se nalaze u centru Laktaša, takođe su značajan arheološki lokalitet iz perioda od I do IV vijeka i često su posjećene od strane organizovanih grupa turista. Gradina u Šušnjarima i Luke u Mahovljanima su takođe važni arheološki lokaliteti.

(Foto: Darko Runjić/TOOL)
Narodna nošnja kraja se može podijeliti na Župsku i Lijevčansku, u zavisnosti od područja opštine Laktaši koje rijeka Vrbas dijeli na Župu i Lijevče polje.

Kako nam priča Baštinac, jedna od karakteristika ženske narodne nošnje ovih krajeva je bošča, oglavlje koje su nosile samo udate žene.

- Zubun je takođe karakterističan za ovo područje, a to je ženska svečana haljina. Od narodnih običaja, za ovaj kraj su karakteristične Čarojice koje se održavaju uoči vaskršnjeg posta. Osim već pomenutog Etno sajma, Turistička organizacija Laktaši sa KUD-om Slavko Mandić iz Laktaša svake godine organizuje veče folklora, a nekoliko puta smo bili i domaćin međunarodnog festivala folklora Dukat. Tradicija očuvanja folklora u Laktašima je veoma duga zahvaljujući KUD-u Slavko Mandić koji je u Laktaše donio brojne nagrade i priznanja sa najvažnijih svjetskih takmičenja.


Opština Laktaši planira kroz određene projekte raditi na očuvanju i promociji kulturne baštine. Tako su Strategijom razvoja opštine Laktaši predviđeni Župska kuća i Očuvanje kulturne baštine iz Rimskog doba.

- Župska kuća će biti autentično opremljena, a u njoj će se posjetiocima nuditi sve što je karakteristično za ovu laktašku oblast kao što su hrana i piće, suveniri, ručni radovi i slično. Kad je riječ o kulturnoj baštini iz Rimskog doba na području opštine Laktaši, cilj je da se ona stavi u turističku svrhu - navodi Baštinac.

Rimske terme (Foto: Darko Runjić/TOOL)Rimske terme
Turistička organizacija opštine Laktaši planira u narednom periodu raditi na povećanju turističkog prometa i prihoda od turizma, kao i smanjenju nezaposlenosti, sve uz poštovanje ekoloških standarda. Razvoj turističke ponude će se bazirati na unapređenju uslova za razvoj banjskog, seoskog i tranzitnog turizma.

- Potencijalne turiste pozivam da posjete Laktaše i da se u njima zadrže barem jedan vikend kako bi uspjeli da vide naše kulturno-istorijske spomenike, da jedu zdravu i ukusnu hranu i piju kvalitetna vina, rakije, kraft piva, da ne propuste kupanje i velnes usluge u našim ljekovitim banjama i da neizostavno uživaju u noćnom životu – ističe Baštinac.

Dodaje da će tokom ljeta biti dostupni brojni kulturno-zabavni i sportski sadržaji, što je svakako razlog više za posjetu Laktašima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Probijanje tunela Hranjen ponovo u zastoju - Radnici povučeni, poništen tender za nadzor

Radovi na probijanju tunela Hranjen trenutno su obustavljeni, izvođač je povukao radnike, mobilne timove, mehanizaciju i uređaje. Ovo je novinarima potvrdio premijer Vlade BPK Goražde Edin Ćulov, pojašnjavajući problematiku zbog koje je došlo do zastoja. Između ostalih, prije tri sedmice poništen je tender za nadzor nad implementacijom probijanja tunela, a bilo je i spornih pitanja u vezi obezbjeđenja adekvatne dokumentacije koja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.