NavMenu

Povećana zaduženja građana kod mikrokreditnih organizacija u RS

Izvor: Capital Utorak, 13.07.2021. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: Marko Tomicic/shutterstock)
Zaduženje građana kod mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj povećano je u prva tri mjeseca uprkos tome što su prosječne efektivne kamatne stope oko 20%.

Po podacima Agencije za bankarstvo RS, krediti građanima su na kraju prvog kvartala veći za oko 2,85 mil KM u odnosu na kraj prošle godine i iznose ukupno oko 35,7 mil KM.

Uslovi za kredit kod MKO u odnosu na banke su mnogo jednostavniji i uglavnom nije potrebna potvrda o radnom statusu.

U ukupnim kreditima MKO i dalje su najviše zastupljeni krediti plasirani za ostale namjene (krediti za penzionere, finansiranje opšte potrošnje fizičkih lica, gotovinski nenamjenski krediti, robni krediti i slično) sa učešćem u ukupnim kreditima od 52% s rastom po stopi od 4%.

Krediti za finansiranje poljoprivrede učestvuju sa 26% u ukupnim kreditima i veći su za 1%, dok krediti za finansiranje uslužnih djelatnosti učestvuju sa 13% u ukupnim kreditima i veći su za 1%. Takođe, evidentno je smanjenje finansiranja stambenih potreba građana za 1% (4% ukupnih kredita) i trgovine (3% ukupnih kredita), dok je finansiranje proizvodnje (dva odsto ukupnih kredita) na približno istom nivou kao i krajem 2020. godine.

Prema ročnoj strukturi kredita, dominantno je učešće dugoročnih kredita, koji čine 89,9% ukupnih kredita i iznose 321,3 mil КM, te su veći za tri odsto ili za 8,7 mil КM u odnosu na stanje krajem 2020. godine.

Osnovna djelatnost MКO je plasiranje mikrokredita, uglavnom građanima i samostalnim preduzetnicima, kao ciljanoj grupi korisnika mikrokredita (98 odsto kreditnog portfolija MКO).

Značajno povećanje

Prosječna efektivna kamatna stopa na ukupne kredite MKO iz Republike Srpske u prvom kvartalu veća je za 3,31 procentnih poena u odnosu na prosječnu EКS 2020. godine.

– Došlo je do značajnijeg povećanja prosječne EКS na ukupne kratkoročne kredite, i to za 14,96 procentnih poena u odnosu na prosjek 2020. – ističu u Agenciji za bankarstvo RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.