NavMenu

Traže se donatori: Restauracija rimskog Koloseuma koštat će 25 milijuna eura

Izvor: eKapija Petak, 30.07.2010. 10:29
Komentari
Podeli

U potrazi za sponzorima početkom kolovoza bit će raspisan natječaj za prikupljanje 25 milijuna eura potrebnih za obnovu Koloseuma, simbola Rima koji je sada u lošem stanju, objavili su u srijedu ministar kulture Sandro Bondi i gradonačelnik Rima Gianni Alemanno, piše Hina.

"Suočeni smo s velikim izazovom koji će na međunarodnoj razini biti primjer ujedinjenja snaga privatnog i državnog sektora", ocijenio je Alemanno. Za primjer je naveo restauraciju Michelangelovih freski u Sikstinskoj kapeli koje su ponovo zabljesnule zahvaljujući pokroviteljima.

U službenom listu će 4. kolovoza biti objavljen natječaj, a kandidati će moći predati svoje ponude do 15. rujna. Radovi bi mogli početi nakon listopada i trajati dvije godine, rekao je ministar kulture i naglasio da su u potragu za sponzorima koji bi financirali radove krenuli zbog teške gospodarske situacije. Bit će određena i ograničenja za reklame pa se na skelama neće isticati logo tvrtke sponzora, a poruke tvrtke će morati biti inovativne i nipošto napadne te isticati kulturnu vrijednost restauracije.

Na pročelju Koloseuma su vidljivi tragovi nevremena i automobilskog onečišćenja (2.000 automobila na sat, kako tvrde ekolozi), a u svibnju su s tog spomenika otpadali komadi žbuke. Broj posjetitelja rastao je u zadnjih desetak godina s milijun na 6 milijuna. Razlog tomu je planetarni uspjeh filma Ridleya Scotta "Gladijator" iz 2000. Gradnja Koloseuma počela je 72. godine u doba cara Vespazijana, a dovršena je desetak godina poslije, za vladavine njegova sina Domicijana.

Koloseum je imao 50.000 mjesta za sjedenje (i 10.000 stajaćih mjesta), pa čak i pokretni krov od platna. Bio je to veličanstveni kompleks graditeljstva i kiparstva u kojem su održavane i pomorske bitke s pravim brodovima. Za te bi prigode arena bila potpuno ispunjena vodom, a kanal za dotok vode se još uvijek nalazi ispod crkve sv. Klementa, nedaleko od Koloseuma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.