NavMenu

Banovićki "Ćiro" ostvaruje san – Prevezeno hiljade prezadovoljnih turista iz raznih krajeva svijeta

Izvor: eKapija Petak, 20.08.2010. 15:38
Komentari
Podeli

Jedinstvena, evropska ideja o izgradnji turističke uskotračne pruge nastala je u sjeveroistočnom dijelu BiH, tačnije u Banovićima. Ideja izrade projekta "Turistička uskotračna pruga sa Muzejom rudarstva i željeznice Banovići" prvi je projekat ovakve vrste u BiH, a i šire.

Završen je projekat pod nazivom "Idejni projekat muzeja rudarstva i željeznice i turističke pruge uzanog kolosjeka 0,76 metara Banovići-Mačkovac-Zlača", te se ovih dana vode aktivnosti oko raspisivanja tendera za izradu glavnog projekta.

Do sada su na površinskim kopovima i u jami izvršene okvirne procjene i izvod potencijalnih eksponata, te obavljene pripreme i geometarska snimanja buduće lokacije muzeja i trase pruge. U toku je obezbjeđenje potrebnih dozvola za implementaciju ovog projekta koji znači budućnost cijelog regiona.

Općina i Rudnik planiraju gradnju turističke uskotračne pruge na relaciji Banovići-Mačkovac-Zlača-Zobik u dužini od oko 10.000 m i to u fazama.

U prvoj fazi ovog projekta planirano je da se izgradi turistička uskotračna pruga na relaciji Banovići- Mačkovac. Gradnja prve faze predviđena je u 2010.godini. Prva faza je dužine oko 6.000 m, a druga faza od Mačkovca do Zlače oko 4.000 m.

U sklopu ovog projekta planirana je izrada Muzeja rudarstva i željeznice, sa unikatnim eksponatima, kao i improvizovan ulazak u jamu, čime će se dati prilika industrijskom turizmu i arhitektima da na jednom mjestu mogu sagledati razvoj "škole površinske eksploatacije jedinstvene u svijetu", kako je već odavno zovu uvaženi profesori iz ove oblasti.

Turistička pruga će se uklopiti u postojeću slobodnu prugu kojom se ranije prevozio ugalj. Radovi na izgradnji trase puta već su počeli, a turističkim vozom već do sada su se provozale hiljade prezadovoljnih turista iz Njemačke, Amerike, Švajcarske, te predstavnici vladinih i nevladinih organizacija, turističkih agencija i škola koji su bilježili svaki detalj.

Činjenica da u Banovićima postoji značajan fundus rudarskih i željezničkih rariteta te primjetan svjetski trend da se na njima stvara perspektiva razvoja željezničkog turizma motiv je da se iskoristi historija i kapaciteti rudarstva na ovim prostorima, čak i nakon prestanka potrebe za transport rovnog uglja.

Realizacijom ovog projekta otvara se mogućnost zapošljavanja novog broja uposlenika i otvara novo lice Banovića, a to je razvoj turizma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.