NavMenu

Zdravko Čolić na Koševu: Vječiti zavodnik pjeva za svoju raju

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.07.2010. 13:44
Komentari
Podeli

Muzička legenda Zdravko Čolić, nakon više od 30 godina, 31. jula 2010. godine sa početkom u 21 sat održat će dugo očekivani koncert na stadionu Koševo.

Pripreme su odavno u toku, a specijalno za ovaj koncert na prostore Bosne i Hercegovine po prvi put će biti osiguran razglas L-Acoustics, kojeg koriste svjetski izvođači poput Madonne, Aerosmitha, Rammsteina, grupe Rage Against the Machine i drugi.

Specijalno za ovu priliku koristiće se najveći prekrivač (roof) u Evropi. Sarajlije će se sjetiti 1978. godine kada je njegov koncert na Koševu prekinula kiša. Ovog puta, Čoliću ne može ništa pokvariti spektakularni muzički događaj koji će prirediti u svome gradu.

Produkcijski tim stiže sa 32 šlepera, a čine ga čak četiri produkcijske kuće. Tokom koncerta koristit će se 36 space gunova snage 7 KW, a postolje bine će biti široko 46 metara.

Ulaznice po cijeni od 10, 12 i 15 KM mogu se kupiti na slijedećim lokacijama: Ferhadija – Skenderija ulična prodaja, Centrotrans agencije širom BIH, Bis Tours, Zetra, Unitic.

Popularni Čola ovim koncertom obilježava početak svoje regionalne turneje, povodom promocije novog albuma "Kad pogledaš me preko ramena". Radi se o njegovom trinaestom studijskom uratku koji je objavljen u martu ove godine.

Album sadrži 13 pjesama, među kojima je najpopularnija "Manijači", duet sa slavnim muzičarem Goranom Bregovićem. Od ostalih pjesama ističu se balada "Pamuk", pjesma "Lili" i naslovna "Kad pogledaš me preko ramena".

U jednom od intervjua Čola je istakao da ima veliku tremu pred veliki koncert na stadionu Koševo. "Najveća trema uvijek me trese u Sarajevu. Ipak je to moj rodni grad i tamo osjećam veliku moralnu odgovornost. To moja raja, a oni su kritičari posebnoga kova, oduvijek su vrlo strogi", kazao je za Ekran.

Zdravko Čolić rođen je 30. maja 1951. godine u Sarajevu, a djetinjstvo je proveo na Grbavici. Kao dijete se više zanimao za sport nego za muziku. Ipak, Čola kao sportist nije postizao veće rezultate, a imao je velikog talenta za recitovanje i volio je glumu. Muzika mu je bila hobi, učio je gitaru i išao u muzičku školu.

Prvi zvanični nastup Čola je imao 1969. godine u grupi "Ambasadori", gdje je pjevao dvije i po godine. A onda 1971. godine Zdravko Čolić upoznaje Kornelija Kovača, koji je Čolu pozvao u tada poznatu "Korni grupu". Čolić se preselio u Beograd pun nade i ambicija, ali nakon krakog izleta sa ovom grupom, vraća se u Sarajevo i ovaj se put čvrsto odlučuje za solističku karijeru.

Tako je nastupio na festivalu Vaš šlager sezone u Sarajevu 15. aprila 1972. godine s pjesmom Kemala Montena "Sinoć nisi bila tu". Pjesma u cijeloj zemlji postaje veliki hit, a danas se ubraja u neke od Čolinih najljepših pjesama. Od tog trenutka i zvanično počinje Čolina solo karijera, kojom će se uzdići na mjesto naše najveće estradne zvijezde.

Njegov pretposljednji 12. album pod nazivom "Zavičaj" na tržištu se pojavio krajem 2006. godine. Album nastavlja tradiciju etno-pop zvuka, koju Čola redovito njeguje na svojim albumima u zadnjih dvadesetak godina. Pjesme, među kojima se izdvajuju naslovi "Bembaša", "Merak mi je" i "Svadbarskim sokakom" i "Anđela", inspirisane su Sarajevom, Bosnom i tamburašima.

N.V.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.