Izvor: Lider poslovni tjednik | Ponedjeljak, 26.07.2010.| 13:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Modni vremeplov: Bikini - Odjevni predmet koji je srušio sve modne tabue

(Foto: b)

Početkom 20 stoljeća javnost je prenerazila australska plivačica i glumica Annette Kellermann, uhićena na bostonskoj plaži zbog nemorala. Naime, nosila je jednodijelni kupaći kostim nalik današnjem ronilačkom odijelu.

Odlasci na kupališta nekadašnjoj antičkoj populaciji značili su zabavu, dobru hranu i piće, druženja, a preko tijela bi navukli tek male krpice nalik današnjim kupaćim kostimima i gaćicama. Javna kupališta su i u srednjemu vijeku označavala glavno središte društvenog života, jer su se na tim mjestima uz pjesmu sklapali brakovi, poslovi te pružale ljubavne usluge. Muškarci i žene tako su se ugodno osjećali da su se kupali potpuno goli, a jedino do čega su držali bila su pokrivala za glavu, pa čak i onda kad bi se sami kupali u vlastitoj kadi.Nešto kasnije, ćudoredna je crkva zabranila golotinju na kupalištima što hedonističkim francuskim glavama nimalo nije smetalo budući da su se umjesto u vodi, kupali u parfemima. Prva odjeća za more krajem 18. stoljeća bila je vrlo slična spavaćicama i pidžamama, a u more se ulazilo u haljini, s korzetom, u posebnim cipelama, čarapama i šeširom. Posebno je zanimljivo što se čednost čuvala čak i kad bi se haljina u moru zadigla, pa je sramežljiva djevojka već u haljini imala utege u slučaju nemoralnog čina. Sredinom 19. stoljeća od čvrste se pamučne tkanine šivao ženski kostim za kupanje, dok su mušku odjeću činile mornarske gaće za kupanje do koljena.

Eksplozivna moda

No, početkom prošlog stoljeća svjetsku je modnu kritiku iznenadila čuvena australska plivačica i glumica Annette Kellermann, uhićena 1907. na bostonskoj plaži zbog nemoralnog i drskog ponašanja. Naime, nosila je jednodijelni kupaći kostim, nalik današnjem ronilačkom odijelu. Njena je sramota bila tim veća u očima kritike kad je izašla potpuno mokra, odavši da ispod pripijenog mokrog kupaćeg odijela uopće ne nosi korzet. I nekoliko godina kasnije, Engleskinju Gladys Osborne, pojavivši se na natjecanju u kostimu sašivenom od svile, zbog još izazovnijeg izgleda, muškarci su morali promatrati sa sigurne udaljenosti. No, borba hrabrih plivačica za ženska prava na kraju je ipak ishodila pobjedom te su francuski kreatori 1946. izumili prvi dvodijelni kupaći kostim te ga nazvali Bikini, po otočiću na kojemu je iste godine izvedena pokusna nuklearna eksplozija. Taj je razorni ženski odjevni predmet na pariškoj modnoj reviji nosila erotska plesačica Micheline Bernardi, a koja je izazvala takav skandal da je jedan američki novinar ustvrdio da žena koja nosi bikini jedino skriva djevojačko prezime svoje majke.

Čuvena B.B

Nakon javnog linča, bikini je `pričekao` još desetak godina, a tada je dvodijelna kombinacija nepovratno lansirana u medijske zvijezde. Najprije se Brigitte Bardot pojavila u bijelom bikiniju u filmu `I Bog stvori ženu`, a nakon nje i prva Bondova djevojka Ursula Andress. Premda su tih godina liječnici prepisivali sunčanje na recept jer je zdravo, a golišave fotografije s francuskih, talijanskih i brazilskih plaža punile stranice Voguea i Harper`s Bazaara, još uvijek je društvo okretalo očima i gnušalo se nad spomenom bikinija. Ipak, nakon francuskog izuma, 70 - tih godina bikini je dobio svoj oskudniji oblik, takozvani monokini (eng. top less), čiji je tvorac austrijski kreator Rudi Gernreich, a u osamdesetima novi hit, ali i šok bile su tange. Što je danas modni šok? O ukusima se više ne raspravlja, jer je sloboda u modi beskonačna.

Napisala: Jelena Gotovac

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.