NavMenu

Da li je ovo novi koncept poslovnih zgrada? (FOTO, VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Četvrtak, 01.07.2021. 07:05
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / YouTube / Building Design Construction)
Dok se arhitekte i projektanti utrkuju da naprave što višu zgradu i što neobičnijeg dizajna, nameće se pitanje koliko su ovakvi objekti humani i zdravi za život i rad. Zbog ovoga su zato projekti visokospratnica okrenuti ka tome da pružaju dodatne aktivnosti stanarima i/ili zaposlenima kako bi im život i rad bili ugodniji.

Međutim, pored svih prednosti koje jedna kula nosi, a to su uglavnom smanjenje ugljeničnog otiska, zauzimanje manjeg prostora za više stambenih jedinica i slično, često tu su i nedostaci poput socijalne povezanosti i pristupa svježem vazduhu.

Nedavno je počela sa gradnjom poslovna kula Net u Sijetlu, koja promoviše vrijednosti kao što su zdravlje i zajednica. Ovu kulu projektovala je arhitektonska firma NBBJ i za nju kaže da pripada novoj generaciji poslovnih zgrada. Ona će poslužiti kao model za novu komercijalnu arhitekturu.

Prijedlog firme dolazi kao odgovor na problematiku koju visoke zgrade nameću pojedincima i urbanim prostorima iz različitih razloga. Tim iz ove kompanije je analizirao i uvidio da visoke zgrade "ometaju" fizičko i socijalno zdravlje, jer zbog spratnosti obično izoluju stanovnike i smanjuju povezanost među njima.

Nova kula daje prioritet ključnim okvirima dizajna koji poboljšavaju dobrobit ljudi u svrhu zdravlja i podsticanja kretanja i povezanosti sa prirodom. Samo jedna od atrakcija biće "Sky Park" krovni vrt, koji će se prostirati na tri poslednja sprata i odakle će se pružati pogled na grad. Krovu na otvorenom moći će da se pristupi kružnim stepeništem koje će se protezati na čak 33 sprata, a sve u cilju promovisanja zdravog života i fizičke aktivnosti.

U okviru zgrade biće postavljeni senzori koji će omogućiti da joj se pristupi i dođe na odredište unutar nje bez dodira bilo koje površine. Zgrada će koristiti 100% filtriran vazduh i vodu. Takođe će biti postavljeni i senzori za praćenje temperature unutar objekta.

Projekat promoviše otvoreni prostor zbog povezanosti pojedinaca, ali i dizajn bočnog jezgra koji stvara bolju "vidljivost" za oko 20% među kolegama i posetiocima. Otvorenost u prizemlju pojačava kretanje i stvara jedinstvene prostore za okupljanje.


Fotogalerija
Poslovna kula Net, Sijetl
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.