Izvor: Dnevni list | Ponedjeljak, 26.07.2010.| 07:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH vodeća u regiji po pitanju sigurnosti hrane

(Foto: b)

Sigurnost hrane u BiH je već u okviru europskih standarda, izjavio je u subotu direktor Agencije za sigurnost hrane BiH dr. sc. Sejad Mačkić.

Štitimo potrošače

Mačkić je ovo izjavio tijekom seminara koji je Agencija za sigurnost hrane BiH (ASHBiH) organizirala jučer na Ilidži, u suradnji s IPA projektom Europske komisije, o načelima upravljanja rizikom u okviru Nacionalnog plana kontrole sa ciljem što boljeg upoznavanja sa sustavom sigurnosti hrane u Europskoj uniji. Kao primjer je naveo da je Agencija do sada Vijeću ministara BiH predložila za nepune četiri godine 38 pravilnika, kao i Zakon o genetički modificiranim organizmima.


"Svi ti pravilnici i ovaj zakon su usvojeni i po njima rade izvršni i inspekcijski organi u oba entiteta i Brčko Distriktu, a ti propisi najbolje štite potrošače i daju domaćim proizvođačima ravnopravan položaj po pitanju uvoza i izvoza hrane", izjavio je Mačkić. Prema podacima Agencije za sigurnost hrane BiH koje dobiva od svih 49 nadležnih laboratorija u BiH, direktor Agencije ističe da se može govoriti da je u ovoj godini došlo do smanjenja broja trovanja hranom domaćih potrošača. Također, prema podacima koje je na svojoj internetskoj stranici objavila Međunarodna zdravstvena organizacija može se vidjeti da je BiH vodeća u regiji po pitanju sigurnosti hrane. Do skora su u BiH bili primjenjivani propisi o sigurnosti hrane iz 1970-ih i 1980-ih godina, a sada se svakodnevno prate europski propisi iz 2009. i 2010.

"Ako se dođe do određenih saznanja, osobito putem znanstvenih istraživanja i studija, da je neki sastojak u hrani štetan, odmah mijenjamo pravilnik i tako najbolje štitimo naše potrošače", naglasio je Mačkić.

Tradicionalni proizvodi


Tajnik za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Zvonimir Papoči naglasio je da je Agencija za sigurnost hrane uradila veliki broj pravilnika i propisa, a izlazak naših proizvođača na tržište Europske unije i zemalja CEFTA sporazuma bez postojanja takvih pravilnika je nemoguć. Zbog nepostojanja nekih pravilnika nije bilo ni teorijskih šansi da se izađe na ta tržišta.

"Nakon što su naši pravilnici usuglašeni s propisima EU-a, više nema nikakvih barijera po tom pitanju", izjavio je Papoči, dodajući da je već došlo do povećanja izvoza određenih proizvoda na ova tržišta, ali nije bio u mogućnosti kazati precizne podatke. On je, također, demantirao informacije da će primjena europskih proizvoda značiti da će se morati prekinuti proizvodnja nekih popularnih domaćih vrsta hrane, kao što su mladi sir ili janjetina na ražnju. Pojasnio je da pravilnici o proizvodnji tradicionalne hrane jasno govore kako se ti proizvodi mogu koristiti.

"Postoje i zemlje članice Europske unije koje imaju svoje tradicionalne proizvode, a koji su ostali u širokoj upotrebi", naglasio je Papoči.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.