NavMenu

Global Business Executive Retreat 2021 okuplja na Jahorini više od 100 učesnika iz cijelog svijeta

Izvor: eKapija+ Utorak, 29.06.2021. 14:31
Komentari
Podeli
(Foto: Vijeće stranih investitora BiH)
Prvo poslovno okupljanje pod nazivom GLOBAL BUSINESS EXECUTIVE RETREAT 2021 biće održano u hotelu Vučko na Jahorini, u periodu od 1. do 4. jula 2021. godine, u organizaciji Agencije za unapređenje stranih ulaganja Bosne i Hercegovine (FIPA) i Vijeća stranih investitora (Foreign Investors Council - FIC), a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Riječ je o prvom poslovnom događaju ove vrste u Bosni i Hercegovini, koji će biti održan pod sloganom: NEW ERA - DOING BUSINESS - CONNECTING GLOBALLY - EAST AND WEST REBOOT - Izazovi i mogućnosti "ciljane globalizacije" za postpandemijski svijet

Zvanično otvaranje događaja biće upriličeno u četvrtak, 1. jula, s početkom u 10.00 sati, a izjave za medije planirane su od 9.30 sati.

Konferencija GLOBAL BUSINESS EXECUTIVE RETREAT 2021 će okupiti blizu 100 učesnika iz poslovnog svijeta iz regije Zapadne Afrike, zemalja Zaliva, Evropske unije, Turske, Kine i regije Balkana, uključujući predstavnike privatnog i javnog sektora, te predstavnike međunarodne zajednice, diplomatskog kora, organizacija i poslovnih udruženja.

Uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, u prijatnoj atmosferi olimpijske planine Jahorina, na predstojećoj konferenciji će biti obrađene vrlo aktuelne teme, poput povezivanja regije zapadnog Balkana sa drugim regijama u svijetu, slobodne zone, moderne tehnologije, inovacije i preduzetništvo u današnje post-pandemijsko vrijeme, kao i tema turizam danas.

Prvi dan konferencije biće rezervisan za temu slobodnih zona kao osnova za privlačenje stranih investitora. Ova tema bit će obražena u sklopu panela na kojem će pored ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca učestvovati gospođa Zoë Harries, viša savjetnica za Direktna strana ulaganja i specijalne ekonomske zone u Svjetskoj organizaciji za slobodne zone (World FZO), te gospodin Vladan Stojanović saradnik na projektu u Slobodnoj zoni Pirot iz Republike Srbije, koja je jedna od najvećih i najuspješnijih slobodnih zona u regiji.

O poslovnim prilikama i načinima uspostavljanja komercijalnih veza sa zapadnoafričkom regijom, prvi dan konferencije govorit će gospodin Michael A. Dada, osnivač i predsjednik Poslovne asocijacije Centralno-Istočne Evrope i Zapadne Afrike (CEEWABA). Pored gospodina Dade, konferenciji će prisustvovati i još jedan predstavnik regije zapadne Afrike, Ayobola Annie Alo, osnivačica i izvršna direktorica Edengates Group iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Drugog dana konferencije održaće se paneli posvećeni visokim tehnologijama, digitalizaciji i inovacijama koji su u službi unaprijeđenja poduzetništva. Jedan od ključnih govornika drugog dana bit će gospodin Martin Mössler izvršni direktor najvećeg evropskog naučnog parka, Science Park Graz - The High Tech Incubator, koji je i generalni direktor ESA Space Solutions Austria. Drugog dana, učesnicima će se predstaviti i Abdulla Al Hamed, jedan od svjetski priznatih stručnjka za digitalizaciju i projekte e-uprave, te predsjednik Bahrain Internet Society-a.

Trećeg dana konferencije održaće se panel diskusija pod nazivom "Turizam danas" na kojem će se diskutovati o mjerama i načinima oporavka turističkog sektora i omogućavanja turistima da se ponovo osjećaju sigurno na svojim novim putovanjima i destinacijama.

Pored sadržajnog oficijelnog programa, za učesnike prve konferencije Global Business Executive Retreat planiran je obilazak turističkih lokacija, poput izleta na Jahorini, te posjete Sarajevu i Parku Ravne u Visokom.

Global Business Executive Retreat razlikuje se ne samo po važnosti tema i sadržaja, već predstavlja i odličnu platformu za razmjenu iskustava i najboljih poslovnih praksi, ali i za umrežavanje renomiranih stručnjaka i eminentnih imena sa globalne ekonomske i političke scene. Prilike za poslovne diskusije i umrežavanje biće omogućene i kroz B2B sastanke te brojne zajedničke aktivnosti i druženja.

Organizacija događaja, raspored i struktura panela, kao i broj učesnika biće prilagođeni trenutnoj epidemiološkoj situaciji, provedbom svih zdravstvenih i sigurnosnih mjera, kako bi se obezbjedila maksimalna sigurnost učesnika konferencije.

Kontakt: Sanja Miovčić; tel: 066/192 007; e-mail: sanja@fic.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.