Izvor: Fena | Subota, 24.07.2010.| 11:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Udruženje poljoprivrednika TK traži određivanje zaštitne cijene mlijeka

(Foto: b)

Udruženje poljoprivrednika Tuzlanskog kantona (UP TK) u ponedjeljak će uputiti pismene zahtjeve vladama Federacije BiH i TK-a, te resornim ministarstvima u kojima traže redovnu isplatu premija i određivanje zaštitne cijene za mlijeko, povećanje premija za žitarice, iznalaženje rješenja za pomoć poljoprivrednicima koji su zbog nevremena pretrpjeli štete, te produženje roka o zakupu zemlje.

"Od Federalne vlade tražimo redovnu isplatu premija. Sada se tek vrši isplata za prvi kvartal, a mi tražimo da se i za drugi isplati do 15. kolovoza. Smatramo da Ministarstvo financija F BiH zakida poljoprivrednike, ne poštujući red prioriteta pri plaćanju, čime automatski ne poštuje ni vlastite odluke. Također tražimo da se pod hitno odredi zaštitna cijena mlijeka kao što je to urađeno za treći kvartal prošle godine i da se premija za pšenicu poveća na 1000 KM po hektaru", rekao je Ilija Stojak predsjednik UP TK-a.

Po njegovim riječima, proizvođači mlijeka su nezadovoljni zbog nepoštivanja ugovora od strane otkupljivača - Milkosa, koji im duguje novac za zadnja tri mjeseca.

"Formirana je radna grupa koja će intenzivno pregovarati sa predstavnicima Milkosa, kako bi se problem oko plaćanja razriješio. Tražimo da se mljekarima dostavlja mjesečni obračun otkupljenog mlijeka, kao i potvrda o analizi kvalitete mlijeka. Zahtijevamo da se u rješavanje ove problematike uključi kantonalno ministarstvo poljoprivrede", kaže Stojak, i dodaje da će u cilju zaštite zdravlja ljudi jedan od zahtjeva biti i izdavanje besplatnih zdravstvenih kartona za sve muzne krave.

UP TK traži od kantonalne Vlade da do 20. kolovoza ubrza procjenu šteta nastalih uslijed elementarne nepogode, i da se iznađu rješenja za pomoć poljoprivrednicima. Od Vlade TK-a i resornog ministarstva, poljoprivrednici traže se da zakup državnog poljoprivrednog zemljišta regulira ugovorom na, umjesto sadašnjih godinu dana, minimalno pet godina, kako bi kvalitetno mogli planirati proizvodnju.

Osim navedenog, UP TK traži povećanje poticaja za zasijane površine kukuruza i djetelinsko travne smjese (DTS), ječma i ostalih žitarica na 400 KM po hektaru.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.