NavMenu

Bosanske maline na njemačkom tržištu

Izvor: eKapija Petak, 23.07.2010. 10:37
Komentari
Podeli

Bosanskokrupska firma "Roland", koja se bavi uzgojem i plasmanom malina, i pored teške ekonomske krize nastavila je i u 2010.godini uspješno poslovanje, plasirajući 90 posto svojih proizvoda na inostrano tržište. Time je ovo preduzeće svojim uspješnim poslovanjem već odavno uvelo USK-a u EU, odnosno veliko tržište koje može osigurati egzistenciju velikom broju Krajišnika.

Podršku ovom projektu tokom nedavne posjete ovoj kompaniji je dao i Šemsudin Dedić, premijer USK-a koji je ukazao na značaj poljoprivredne proizvodnje za razvoj USK-a.

"Naš Kanton u prošloj godini ostvario je značajne rezultate u proizvodnji jagodičastog voća, gdje smo imali najveći rast proizvodnje upravo u ovoj oblasti o čemu svjedoči i podatak da je izvezeno preko 300 tona. Ovakav poslovni uspjeh jasan je signal da će proizvođači jagodičastog voća, ali i ostali poljoprivredni proizvođači imati partnera u Vladi USK-a , koja je u ovoj godini osigurala 189.000 KM za poticaje u proizvodnji jagodičastog voća i nabavci sadnica“, istakao je premijer Dedić.

Prema riječima Alena Badnjevića, vlasnika firme Roland , preko 90 posto proizvoda plasira se na tržište Njemačke , što je potvrda kvalitete koju ostvaruju poljoprivredni proizvođači u USK-a.

"Mi posjedujemo 15 hektara vlastitog nasada maline , te hladnjaču čiji je kapacitet 800 tona, što nam garantira nesmetan uzgoj i skladištenje malina. Posebna vrijednost naše proizvodnje jeste činjenica da u toku sezone mi imamo i do 500 kooperanata , čime zapravo osiguravamo egzistenciju za veliki broj nezaposlenih osoba“, kazao je Badnjević, te dodao da je veliku podršku radu firme dala i Vlada USK-a kroz poticaje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.