NavMenu

Perovskit, mineral koji pojeftinuje cijenu solarne energije

Izvor: energetika-net.com Petak, 25.06.2021. 15:52
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Energija sunca odavno se pokazala najekonomičnijom, a na osnovu izvještaja Internacionalne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), ukupni troškovi solarnih elektrana opali su za 16% u odnosu na prethodnu godinu. Ova brojka je još veća ukoliko u obzir uzmemo posljednjih deset godina jer iznosi 85% manjih troškova, dok su vjetroelektrane troškove smanjile 56%.

Ipak, postoji nešto što nučnici žele da promjene, a to je visoka cijena izrade solarnih ćelija. Najskuplja, ali neizostavna komponenta solarnih ćelija je kristalni silicijum koji omogućava lako kretanje elektrona i stvaranje električne energije.

Ovaj materijal solarnim ćelijama daje maksimalnu efikasnost, mada istraživači vjeruju da su na pragu da ponude idealnu alternativu koja daleko manje košta.

Riječ je o mineralu koji se zove perovskit. Kada se nađe u solarnoj ćeliji, ovaj materijal takođe pretvara sunčevu svjetlost u električnu energiju, a osim što je povoljniji, solarne ćelije ujedno čini lakšim i elastičnijim od onih napravljenih od silicijuma.

Razlog zašto se solarne ćelije još uvijek ne prave od ovog materijala leži u njegovoj smanjenoj efikasnosti, mada naučnici sa Univerziteta u Okinavi vjeruju da su i za ovaj problem pronašli rješenje, piše Sciencedaily.

Oni vjeruju da je uzrok smanjene efikasnosti dosadašnja metoda proizvodnje perovskita za solarne ćelije koja dovodi do velikih gubitaka sirovih materijala. Nova metoda podrazumijeva zagrijevanje sirovog materijala na 90 stepeni celzijusa čime se dobija strukturalno stabilniji perovskit uz minimalne gubitke.

Rezultat ovih istraživanja je solarna ćelija napravljena od perovskita sa 23% efikasnosti što je blizu 25% efikasnosti siliciumske solarne ćelije. Osim efikasnosti, naučnici nastoje i da produže životni vijek solarne ćelije i time dodatno smanje troškove, a ćelija od perovskita može da proizvodi električnu energiju i do 2.000 sati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.