NavMenu

Pazite šta jedete: Debljanje sve češće u uredima

Izvor: eKapija Petak, 23.07.2010. 08:33
Komentari
Podeli

Radite li u uredu osam sati dnevno (ili više) za računarom i pritom se malo krećete, lako ćete prikupiti višak kilograma, posebno ako uredske poslove radite već nekoliko godina. Osobe u tridestim godinama teže se bore s nekretanjem nego one u dvadesetima, a ako još uz to ne paze na prehranu, godišnje mogu dobiti i do nekoliko kilograma viška.

Debljaju se i ljudi koji misle da se trude regulirati svoj jelovnik. Naime, stalno ponavljaju iste greške.

Najčešći problem je gladovanje. Ako izbjegnete doručak ili užinu, svome tijelu niste donijeli ništa dobro. Upravo suprotno - prvom prilikom ćete se prejesti, što će vaše tijelo zapamtiti. Stoga, bolje je rasporediti jelo u pet obroka dnevno.

Sljedeća greška je pogrešno vredovanje namirnica. Mislite da je ono što je punozrnato odmah i zdravo i niskokalorično? Varate se. Zdravije obično jest, ali manje kalorično često nije. Dakle, nije dovoljno samo odabrati light jogurt ili dijetalne hrenovke.

I s voćem trebate biti oprezni. Na primjer, jedna banana ima dvostruko više kalorija od jedne naranče. Voćni sokovi koje ćete sami iscijediti iz svježeg voća jesu zdraviji, ali sadrže i dosta kalorija i šećera, pa pripazite na količinu koju popijete.

Još ako cijeli dan sjedite za računarom i ne bavite se nekom vrstom tjelovježbe - skupljanje kilograma je neizbježno. Važno je i znati razliku (a ona je dosta velika) između prehrane žena i muškaraca koji rade u uredu.

Žene

Žena koja radi u uredu dnevno bi trebala unijeti oko 1.500 kalorija. Ova brojka odnosi se na osobe koje se ne kreću previše (ljudima koji se redovno bave tjelesnom aktivnošću ili sportom samo 1500 kalorija nije dovoljno). Od toga joj je potrebno 77 grama proteina, 191 gram saharida i 51 gram masti.

Izglealan jelovnik za žene:

Doručak: sendvič od punozrnatog kruha s margarinom (malomasnim), tvrdim sirom i rajčicom

Međuobrok: voćne žitarice s jogurtom i ananasom

Ručak: goveđa juha s mesom i povrćem, pileći odrezak s povrćem, kuhani krompir

Međuobrok: müsli, jabuka, sok od grejpa

Večera: riblji file, salata od povrća

Muškarci

Muškarci koji su zaposleni u uredu trebali bi dnevno unijeti oko 2.200 kalorija, od čega 106 grama proteina, 265 grama sahardia i 71 gram masti.

Idealan jelovnik za muškarce:

Doručak: mlijeko, müsli, jabuka

Međuobrok: punozrnato pecivo s obogaćenim margarinom, šunkom, sirom i paprikom

Ručak: prirodni goveđi odrezak, pire krumpir, salata od povrća

Međuobrok: müsli, jabuka, naranča

Večera: pileći odrezak sa šampinjonima i povrćem

izvor: eKapija/metro.hr

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.