NavMenu

Izgradnja četiri HE na gornjem slivu Drine: Tender za izbor partnera u avgustu

Izvor: Nezavisne novine Petak, 23.07.2010. 08:18
Komentari
Podeli
Tender za izbor strateškog partnera "Elektroprivrede RS" za izgradnju hidroenergetskog sistema Gornja Drina biće raspisan do polovine avgusta, izjavio je u četvrtak Slobodan Puhalac, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Hidroenergetski projekat procijenjene investicione vrijednosti od 423 miliona eura, za koji je Vlada RS u četvrtak utvrdila uslove za izbor strateškog partnera podrazumijeva izgradnju četiri hidroelektrane na gornjem slivu Drine ukupne instalisane snage od 238 megavata. Radi se o HE Buk Bijela okvirne instalisane snage od 114,6 megavata, HE Foča od 51,7 megavata, HE Paunci od 36,6 megavata i HE Sutjeska od 35 megavata. Ukupna godišnja proizvodnja struje u tim elektranama iznosila bi oko 800 gigavat-časova, što čini 15 odsto ukupne postojeće godišnje proizvodnje električne energije u RS.

Procedurom koju je usvojila Vlada RS predviđeno je da kompanije u pretkvalifikacionoj fazi dostave pisma zainteresovanosti, nakon čega će oni koji ispunjavaju uslove biti pozvani na pregovore s Komisijom za izbor strateškog partnera.

"Očekujem da će se na javni poziv za izbor strateškog partnera javiti ozbiljne elektroenergetske kompanije, a u tom cilju Vlada je i postavila visoke uslove", istakao je Puhalac ne želeći da spekuliše o imenima potencijalnih partnera.

Najveći interes za izgradnju novih elektrana na gornjem slivu Drine prethodnih mjeseci iskazale su njemačka kompanija RWE i ruski "Inter Rao".

Nadležna komisija Vlade RS, prema utvrđenim uslovima, pregovaraće samo s kompanijama koje su ostvarile godišnji prihod od najmanje pet milijardi evra, imaju kapital od tri milijarde evra i konsoliodvani profit od minimalno 400 miliona evra u posljednje tri godine. Budući ponuđač, takođe, mora imati u vlasništvu elektroenergetske objekte instalisane snage veće od 2.000 megavata, od čega najmanje polovinu u hidroelektranama.

Željko Ratković, direktor Direkcije za investicije u "Elektroprivredi RS", kazao je da je projekat Gornja Drina izuzetno značajan za to preduzeće i RS, navodeći da su u pripremi projektne dokumentacije najdalje otišli kod HE Buk Bijela i Foča.

"U toku je procedura za izbor projektanta koji će raditi idejni projekat, čiji završetak očekujemo početkom iduće godine. Do tada će biti završena i procedura odabira strateškog partnera koji će nastaviti aktivnosti na izradi studija i projekata i njihovoj realizaciji", kazao je Ratković.

On ističe da je "Elektroprivreda RS" do sada u pripremne radove za ovaj projekat, odnosno izradu tehničke dokumentacije, eksproprijaciju zemljišta i izgradnju građevinskog naselja uložila 11,5 miliona KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.