NavMenu

Preliminarna vrijednost izgradnje mosta na Tari oko 2,5 mil EUR - Predviđeno da BiH i Crna Gora snose po 50% investicije

Izvor: eKapija Petak, 25.06.2021. 09:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: goldenjack/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnjom mosta na rijeci Tari na spoju magistralnih puteva M3 (Šćepan polje) i M-18 (Hum), kao i priključnih graničnih dionica značajno će se poboljšati saobraćajna povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Kako je navedeno procijenjena vrijednost projekta je oko 2,5 mil EUR, pri čemu svaka strana treba da snosi po 50% investicije.

- Zajedničnim nastupom poboljšaće se pregovaračka pozicija obje države u odnosu na međunarodne kreditne ili donatorske institucije, čime se olakšava obezbjeđenje potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju ovog međudržavnog projekta - navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Vlada je na poslednjoj sjednici utvrdila osnovu osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o realizaciji ovog projekta i prihvatila tekst Sporazuma.

- Sporazumom se izražava saglasnost volja dvije države na saradnji i definišu osnovni principi te saradnje, koji za Crnu Goru znače da ona na sebe preuzima obavezu obezbjeđenja 50% od ukupno potrebnih finansijskih sredstava za izgradnju mosta, kao i obezbjeđenje finansijskih sredstava za pokriće svih pripadajućih troškova, u vezi sa realizacijom pratećih aktivnosti na njenoj teritoriji - npr. eksproprijacija, pristupni putevi, i sl. - objašnjeno je.

Kako je navedeno, ne procjenjuje da bi bili veliki izdaci u odnosu na one koji se odnose na izgradnju mosta. Ukupna preliminarna procjena za realizaciju datog projekta je oko 2,5 mil EUR, od kojih svaka strana snosi po 50%.

- Opredjeljenje strana je da pokušaju iskoristiti mogućnosti koje pruža ekonomski i investicioni okvir za Zapadni Balkan i obezbijede odgovarajuća bespovratna sredstva iz dostupnih fondova. Preostala nedostajuća sredstva će se obezbijediti iz drugih dostupnih izvora sredstava - kredit ili državni budžet, što znači da procijenjeno maksimalno fiskalno opterećenje po državi ne bi trebalo biti više od 1,25 mil EUR - zaključuje se u saopštenju.

Podsjetimo, sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare, potpisan je nedavno u Podgorici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.