NavMenu

Skriveni dragulj prirode samo za istinske avanturiste - Evo gdje se nalazi jedina prašuma u Srbiji

Izvor: Stil Petak, 25.06.2021. 07:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Kanenori)Ilustracija
Prašuma Vinatovača – mjesto gde je priroda prepuštena samoj sebi, a ljudska ruka ovde se nije umiješala duže od tri vijeka!

Naime, ispod Kučujskog neba, na 37 hektara, krije se prava oaza netaknutog mira i strogi rezervat prirode pod zaštitom države.

Riječ je o jedinoj prašumi u Srbiji u kojoj vladaju samo jedna pravila – ona koja je priroda propisala.

Njih tri vijeka, a možda i duže, ljudi nisu prekršili. Rezultat je, naravno, očaravajući!

Zaštitini znak ovog prirodnog blaga istočne Srbije predstavljaju stoljetna stabla bukve koja ovde rastu duže od 350 godina. Impresivnom visinom koja dostiže i do 45 metara i raskošnim zelenim krošnjama, ova stabla Vinatovači daju poseban šarm i ljepotu.

Pored fascinatnog zelenila "koje odmara oči", u jedinoj prašumi u Srbiji naići ćete i na raznoliko biljno rastinje i divljač. Ne smijemo da zaboravimo ni umirujuće zvuke lijeve pritoke rijeke Resave – potok Vinatovac. Njegovo žuborenje i savršeno čist vazduh odvešće vas u neku drugu dimenziju, onu u kojoj je priroda prepuštena samoj sebi.

Prašuma Vinatovača je pod strogim režimom zaštite – zabranjena je siječa stabala, a nije dozvoljeno čak ni branje bilja. Za ulazak u ovaj rezervat neophodna dozvola Zavoda za zaštitu prirode.

Ono što je, takođe, karakteristično za ovaj nestvarni raj na zemlji jeste da ovde ne samo da nije posiječeno nijedno stablo, već ni odnijeto ili pomjereno. Jednostavno, kad neko drvo padne pod uticajem snijega, vetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se. A to znači: potpuno očuvana priroda, bez i najmanje ljudske intervencije.

Specifičan prirodni rezervat mračne bukove šume nalazi se na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara i još uvijek predstavlja skriveni dragulj koji nije poznat široj javnosti. Zbog toga je jedinstveno iskustvo i neponovljiva avantura šetati područjem netaknute prirode uz veliku napomenu – da ne uništavamo i čuvamo naša prirodna bogatstva!

Kada ste već ovde nikako ne propustite da obiđete mjesto gde se prepliću bogata istorija, kultura i fascinantna netaknuta priroda Resavskog okruga – Despotovac. U ovom kraju i okolini održavaju se tokom godine mnogobrojne manifestacije: Majske amaterske pozorišne svečanosti, Resavski sabor (u junu), Dani srpskoga duhovnog preobraženja (u avgustu), Resava world fest, Viteški festival "just out", Festival etno hrane Bela Crkva (krajem maja), Džipijada (april), Dani dijaspore Lipovičke letnje noći (početkom avgusta)…

Istražite Resavsku pećinu, čija se starost procjenjuje na oko 80 miliona godina i čiji ukrasi važe za najljepše u regionu.

Uživajte u ljepoti i veličanstvenosti pravog bisera srpske srednjovjekovne kulture – manastiru Manasiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.