NavMenu

3D štampa kao rješenje za jeftiniju stanogradnju

Izvor: gradjevinarstvo.rs Četvrtak, 24.06.2021. 08:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergi Lopez Roig/shutterstock.com)Ilustracija
Pojavom novih tehnologija gradnje teži se ka tome da se skrati vrijeme potrebno za izgradnju, da se snize troškovi, da se koriste ekološki podobni materijali koji ne štete okolini i sl. Tehnike 3D štampe osmišljene su sa tim ciljem i pokazalo se da imaju potencijala za stvaranje cjenovno pristupačnijih stambenih objekata koji se uz to i brže grade u odnosu na tradicionalne objekte. Primjeri dolaze iz cijelog svijeta, a nedavno je predstavljen i projekat u Meksiku.

Najnoviji prijedlog predstavila je organizacija Habitat for Humanity koja je osmislila kuću štampanu 3D tehnikom za koju se nadaju da će postati šablon po kome će se praviti stambene jedinice za one sa nižim primanjima. Prototip se trenutno gradi u Tempeu u Arizoni i očekuje se da će biti završen do septembra. Planirano je da se prostire na površini od 161m2 da se u okviru objekta nađu tri spavaće sobe, dva kupatila, dnevna soba i kuhinja, kao i prostor za garažu.

Cilj je da se u budućnosti grade kuće ovom tehnikom uz niže troškove. Još uvijek se ne zna koliki bi ti troškovi bili, jer je za ovaj projekat većina materijala i opreme donirana, od ploča do osvjetljenja. Ništa ovo ne čudi s obzirom da se to često dešava sa kućama Habitata. Međutim, prototip svakako ne može biti relevantan ni što se tiče vremena za izgradnju niti troškova jer je prvi objekat po kome bi trebali biti izgrađeni i drugi. Iz Habitata očekuju i pomoć kompanija iz branše koje bi pomogle da ona bude isplativija.

Proces izgradnje je isti kao kod ostalih i uključuje 3D štampač koji istiskuje cementnu smjesu u slojevima, gradeći tako konstrukciju, nakon čega se ugrađuju vrata, prozori i sl. Objekat će biti spreman za postavljanje solarnih panela i dobijanje LEED standarda zelene gradnje i IBHS Fortified Home oznake za izdržljivost u ekstremnim vremenskim uslovima. Za stvaranje ovog prototipa korišćen je model štampača BOD 2, kao i za projekat u Njemačkoj. Na oba projekta učestvovala je firma za oplate i skele Peri.

Iz kompanije Habitat for Humanity kažu da situacija u kojoj se nalazi Arizona jasno pokazuje potrebu za povoljnim rešenjima kada su stambene jedinice u pitanju. Ako se ovim projektom mogu isporučiti pristojni, pristupačni, energetski efikasniji domovi uz manje troškove, za manje vremena i s manje otpada, to bi bio pun pogodak i promenilo mnogo toga.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.