NavMenu

Vraća se sajamska aktivnost u BiH - Do novembra biće održano 15 manifestacija

Izvor: Klix Utorak, 22.06.2021. 08:57
Komentari
Podeli
(Foto: Eugenio Marongiu/shutterstock.com)
S obzirom na to da je početak godine bio neizvjestan po pitanju pandemije i ograničenja u našoj zemlji, domaći organizatori sajmova nisu mogli planirati sajamske manifestacije.

Međutim, početkom drugog kvartala Vanjskotrgovinska komora BiH i odbor Grupacije organizatora sajmova u BiH pripremili su okvirni kalendar dešavanja očekujući da će se uz povećan stepen vakcinacije stanovništva situacija vremenom stabilizovati i da će se stvoriti uslovi za organizaciju sajmova.

U skladu s tim, ali i poboljšanjem situacije u vezi s pandemijom, u periodu od jula do novembra ove godine trebalo bi biti organizovano 15 sajmova i festivala međunarodnog, nacionalnog i lokalnog tipa.

Tako će od 26. do 30. jula u Sarajevu biti održan Tea Fest 2021, zatim će od 19. do 20. augusta u Prnjavoru biti održan Regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma. Krajem augusta, tačnije od 24. do 27. biće održan i Sajam šljive u Gradačcu. Za septembar su planirana čak četiri sajma u BiH, i to od 6. do 11. Bee Fest u Sarajevu, od 9. do 12. Ekobis, međunarodni sajam ekologije koji se održava u Bihaću. Nakon toga, od 22. do 25. održat će se Sajam privrede Tešanj te 23. i 24. Dječiji sajam u Gradačcu.

Hercegovački plodovi mediterana biće održani u Stocu 1. i 2. oktobra, u Banjaluci će 2. i 3. biti održan Dječiji sajam, od 14. do 17. oktobra u Sarajevu će se održati Sarajevo4Walls 2021. - međunarodni sajam namještaja, uređenja enterijera i eksterijera, tehnike i prateće industrije. Dani jabuke u Goraždu biće održani od 14. do 16. oktobra, a početkom novembra, tačnije od 4. do 6. u Brčkom će biti održan Međunarodni sajam privrede. U istom periodu u Banjoj Luci održat će se Međunarodni sajam Lorimes. Međunarodni sajam turizma u Banjoj Luci biće održan 12. i 13. novembra, a posljednji planirani sajam za ovu godinu je Spirit fest Sarajevo, Internacionalni festival žestokog pića i rakija, koji će biti održan 25. 11. u Sarajevu.

- Svi sajmovi koji su bili planirani za prvo polugodište 2020. godine, zbog uvedenih mjera zabrane i održavanja, zabilježili su velike gubitke u odnosu na prethodnu godinu. Nažalost, i sajmovi planirani za treći i četvrti kvartal prošle godine su zbog otkazivanja pretrpjeli veliku štetu i gubitak planiranih prihoda. Prema informacijama iz Evropske unije, kao i Evropske alijanse za sajamsku industriju i Evropskog udruženja glavnih sajamskih centara, nakon pojave pandemije u Evropi je u periodu od početka aprila do 1. septembra bilo zvanično zabranjeno održavanje ili organizacija bilo kakvih sajmova, kongresa ili konferencija, odnosno svih skupova koji zahtijevaju i predviđaju prisustvo velikog broja ljudi na malom prostoru - kazali su za Klix.ba iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema anketama koje je VTK BiH napravio, kompanije iz sektora sajamske industrije istakle su brojne probleme u poslovanju zbog uvedenih restriktivnih mjera radi suzbijanja širenja pandemije, što je sve domaće organizatore sajmova dovelo do ruba egzistencije i održivosti.

- Donesene su određene odluke i mjere s ciljem pomoći privrednicima koji su pogođeni pandemijom, međutim, nijedna od tih mjera, na bilo kojem nivou u BiH, nije uzela u obzir pomoć domaćim organizatorima sajmova. Čak i tamo gdje su pojedini mogli aplicirati za sufinansiranje dijela troškova za svoje uposlene, radilo se više o simboličnim iznosima u odnosu na velike finansijske štete koje su organizatori imali tokom pripreme, animacije i promocije te same organizacije sajmova, a koji su pred sami početak morali biti otkazani. Sve to skupa otežavalo je ne samo normalno funkcionisanje, već i samoodrživost domaćih organizatora sajmova koji nisu u mogućnosti prevazići ili nadomjestiti nastalu štetu - kažu iz VTK-a.

S obzirom na to da je zbog određenih mjera, koje su bile na snazi u BiH, bilo nemoguće organizovati sajmove i u prvoj polovini ove godine, gubici domaćih organizatora sajmova samo su uvećani, što je dovelo u pitanje egzistenciju i posao velikog broja uposlenih, kako direktno, tako i u pratećim sajamskim oblastima. Međutim, popuštanjem mjera omogućeno je i organizovanje sajmova te se očekuje postepeni oporavak ove oblasti.

Sajamske manifestacije počele su i širom Evrope te je Vanjskotrgovinska komora BiH već počela da radi na organizaciji zajedničkih nastupa naših privrednika na najvećem sajmu prehrane ANUGA 2021, koji je planiran da se održi u Kelnu od 9. do 13. oktobra, kao i na međunarodnom sajmu zaštite na radu A+A 2021, koji će biti održan u periodu od 26. do 29. oktobra u Dizeldorfu.

- Organizatori velikih međunarodnih sajmova u Evropi su u proljetnom periodu ove godine bili primorani otkazati ili organizovati sajamske manifestacije u virtuelnom izdanju. Pandemija je ubrzala process digitalizacije i novonastalim okolnostima su se prilagodili kako sajamski organizatori tako i sami izlagači te su nastojali kroz virtuelne sajmove održati kontakte s postojećim partnerima, kao i uspostaviti nova partnerstva. Imajući u vidu poboljšanje epidemiološke situacije, za jesenji period organizatori međunarodnih sajmova planiraju njihovo održavanje u fizičkom obliku poštujući epidemiološke mjere, što znači da će raspoloživost prostora za izlagače biti umanjena, kao i dozvoljeni broj posjetilaca. Ipak, većina sajamskih organizatora će pored vraćanja na klasično fizičko održavanje sajmova, zadržati i formu poboljšanog digitalnog marketinga izlagača, kao pozitivno iskustvo stečeno tokom pandemije - kazali su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.