Izvor: Capital | Ponedjeljak, 21.06.2021.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada RS planira uvesti porez na štednju i oporezivanje dividende

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske planira oporezovati dividende i prihode od udjela u dobiti preduzeća, zatim prihode po osnovu kamate na štednju građana, te oporezivanje ukupne (bruto) plate.

Iz Strategije upravljanja javnim finansijama Republike Srpske za period 2021-2025. godina, koja je u posjedu portala Capital, kao jedna od mjera definisano je i restrukturisanje poreskog i neporeskog opterećenja.

U Vladi su naveli da je cilj mjere rasterećenje privrede i stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje privrednih subjekata Republike Srpske, kroz smanjenje poreskog opterećenja rada i suzbijanja neformalne ekonomije.

- To će dovesti do povećanja konkurentnosti privrede, većeg zapošljavanja stanovnika, povećanja plata zaposlenih radnika u Republici Srpskoj i bolje naplativosti javnih prihoda - definisali su u Vladi.

Da bi to postigli u Vladi planiraju sprovesti nekoliko aktivnosti među kojima je smanjenje zbirne stope doprinosa, proširenje poreske baze i osnovice poreza na dohodak i poreza na dobit i unapređenje politika indirektnog oporezivanja.

Smanjenje zbirne stope doprinosa

Pod ovom aktivnošću u Vladi navode da je trenutno zbirna stopa doprinosa 32,8% bruto plate, te da prema Programu ekonomskih reformi imaju obaveza daljeg smanjenja te stope i svođenje ukupnog opterećenja rada na nivo iz 2008. godine, odnosno na 30,6%.

Da bi se to postiglo mora se izmjeniti Zakon o doprinosima, a u Vladi su naveli da će se to završiti do 2025. godine, ali su se i ogradili navodeći kao rizike "neblagovremeno usvajanje zakona" i "negativan uticaj na budžet".

Proširenje poreske baze i osnovice poreza na dohodak i poreza na dobit

Pravni okvir za oporezivanje dohotka i dobiti u Republici Srpskoj je Zakon o porezu na dohodak i Zakon o porezu na dobit.

- U zavisnosti od sličnih rješenja usvojenih u FBiH, u Republici Srpskoj će se uvesti porez na dohodak i porez na dobit na sve dividende i prihode od udjela u dobiti pravnih lica, zatim oporezivanje prihoda po osnovu kamate na štednju građana, te oporezivanje ukupne (bruto) plate - cilj je Vlade RS.

Dodaju da neohodnost ponovnog uvođenja oporezivanja dividende proizilazi iz potrebe suzbijanja sive ekonomije u oblasti rada koja se u praksi manifestuje kroz neprijavljivanje zaposlenih ili isplaćivanje jednog dijela plate u koverti, a što predstavlja izvlačenje dobiti iz preduzeća koja je oporezovana stopom od 10%.

Cilj je da i ova aktivnost bude završena do 2025. godine, a da bi se to postiglo moraju biti promijenjeni Zakon o porezu na dohodak, Zakon o porezu na dobit, kao i podzakonski akti za njihovo provođenje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE