NavMenu

Unija udruženja poslodavaca RS poziva firme na prihvatanje Etičkog kodeksa - Vlasnici mogu očekivati benefite u poslovanju

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 21.06.2021. 13:39
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/ilkercelik)
Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske počela je da radi na preporukama koje će, ukoliko budu usvojene, omogućiti poslodavcima koji su prihvatili Etički kodeks ovog udruženja da dobiju kredite po manjim kamatnim stopama, zatim budu bolje vrednovani prilikom dodjele podsticaja ili imaju lakšu komunikaciju sa Inspektoratom i Poreskom upravom Republike Srpske.

Naime, Skupština Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske u novembru 2020. godine usvojila je Etički kodeks poslodavaca Republike Srpske i uskoro će otpočeti razgovore sa nadležnim institucijama Republike Srpske da oni poslodavci koji prihvate taj kodeks na određeni način imaju i benefite od svega toga.

Sam kodeks odnosi se na prihvatanje standarda iz oblasti radnih odnosa, poreske politike, antikorupcije, javnih nabavki, ali i zaštite životne sredine, zabrane nasilja, zaštite zdravlja i sigurnosti na radu itd.

- U najskorije vrijeme otpočećemo razgovore sa nadležnim institucijama Republike Srpske, prije svih sa Ministarstvom privrede i preduzetništva, IRB-om, kako bismo ih uvjerili da oni poslodavci koji su prihvatili kodeks imaju određene benefite kao što su manje kamatne stope, bolje vrednovanje za dobijanje podsticaja...- rekao je za Nezavisne novine Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, dodajući da takva praksa u svijetu već postoji, pogotovo kada je riječ o poslodavcima i firmama koje poštuju ekološke standarde, a koje dobijaju jeftinije kredite.

On kaže da su u toku i pripreme za pružanje podrške poslodavcima za primjenu kodeksa, ali i nadzor nad primjenom te vođenje online registra i dodjele logoa "Etičnost poslovanja".

Prema određenim istraživanjima, kompanije koje posluju po etičkim principima više privlače kupce, imaju manju fluktuaciju zaposlenih, povećava im se produktivnost, atraktivnije su za investitore i ljudski potencijal te povećavaju profite. Brojke pokazuju da te kompanije u poređenju sa drugima u poslovanju imaju za 20% veći profit, za 12% niže troškove rada i za 5,8% više prinosa akcionarima.

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske kažu da je jačanje integriteta poslovanja interes i poslodavaca i Vlade Republike Srpske i njenih institucija te da je u tom pogledu neophodno strateško partnerstvo kako bi se došlo do sistemskih mjera koje bi prepoznale i podržale poslodavce koji posluju etički i daju direktan doprinos smanjivanju sive ekonomske zone te jačanju parterstva sa poslovnim sektorom iz EU.

Što se tiče samog kodeksa, u njemu se, između ostalog, navodi da poslovanje mora biti usklađeno sa svim važećim zakonima, dok se zaposlenima nude profesionalni razvoj i poštene nagrade za rad.

- Poslodavac će prepoznati i poštovati prava zaposlenih na slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja - navodi se u Etičkom kodeksu.

Kada je riječ o antikorupcijskim mjerama, neprihvatljivo je svako direktno ili indirektno nuđenje, obećavanje ili davanje mita, posebnih tretmana ili značajnijih znakova pažnje zaposlenima, dobavljačima, poslovnim partnerima, državnim službenicima i ostalim trećim osobama te traženje ili prihvatanje ponude, obećanja ili mita, posebnih tretmana i značajnih znakova pažnje od tih osoba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.