NavMenu

Općina Stari Grad zahtijeva od Zavoda za izgradnju KS da hitno pokrene projekte sanacije klizišta

Izvor: eKapija Subota, 19.06.2021. 15:10
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: baloncici/shutterstock.com)Ilustracija
Općina Stari Grad Sarajevo uputila je urgenciju/zahtjev Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo u kojem traži hitno pokretnje projekata sanacije klizišta u ovoj općini. U pitanju su četiri kritične lokacije za koje se Zavod obavezao još 2017. godine da će pristupiti njihovoj sanaciji: Močila, Sedrenik 56, Nadlipe čikma do br 23 i Krka 11, navedeno je u Općini.

Općina Stari Grad i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo su još 2017. godine potpisali ugovor kojim su definisali međusobna prava i obaveze po pitanju sanacije pomenutih klizišta. Općina je imala obavezu da finansira izradu projektne dokumentacije, a Zavod da obezbijedi sredstva za sanaciju klizišta i pristupi istoj.

- Općina Stari Grad je odmah ispoštovala svoje obaveze i za izradu projektne dokumentacije Zavodu prebacila cca 79.839 KM. Do današnjeg dana, Zavod za izgradnju KS nije ispoštovao svoje obaveze, a klizišta su i dalje aktivna i predstavljaju opasnost po živote i imovinu građana. U međuvremenu, građani se kontinuirano obraćaju Općini za hitno rješavanje problema nesaniranih klizišta usljed kojih su pričinjene evidentne štete na njihovim stambenim objektima. U objektima koje smo posjetili evidentirali smo ispucale i oštećene unutarnje i vanjske zidove i u takvim prostorijama nije sigurno živjeti - stoji u općinskom saopćenju.

U prethodnom periodu Općina Stari Grad je dva puta slala urgencije Zavodu za izgradnju KS da nastave sa projektom, ali nije bilo nikakve reakcije niti odgovora.

- Nakon što nismo dobili odgovor ni na treću urgenciju upućenu 03.06.2021. godine, odlučili smo obavijestiti javnost o neodgovornom i neprofesionalnom ponašanju ove ustanove - dodaje se u saopćenju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije

Vlada RS usvojila izmjene Zakona o deviznom poslovanju - Dozvole za mjenjačke poslove izdavaće Agencija za bankarstvo

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, koji će biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kako se navodi u saopštenju Vlade, brojni su razlozi za donošenje ovih izmjena i dopuna zakona, a prije svega radi unapređenja funkcionisanja tržišta i tržišne konkurencije, unapređenja postupka licenciranja mjenjača i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.