NavMenu

Vlada RS će pomoći izgradnju industrijske zone Kula-Zeban u Vlasenici

Izvor: eKapija Petak, 18.06.2021. 11:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević u četvrtak, 17. juna, je u razgovoru sa načelnikom opštine Vlasenica Miroslavom Kraljevićem najavio pomoć ovoj lokalnoj zajednici u izgradnji industrijsko-poslovne zone "Kula-Zeban", za koju opština ima urađenu kompletnu projektnu dokumentaciju.

Petričević je istakao da opština još od prije nekoliko godina ima završene projekte i da će resorno ministarstvo iskoristiti mogućnosti i podržati tu aktivnost koja je direktno u vezi sa zaključcima sa zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske.

On je podsjetio da je Srbija spremna da investira u opremanje infrastrukture unutar industrijskih zona na području Podrinja, u šta spada i Vlasenica.

Petričević je izjavio novinarima da u okviru aktivnosti Ministarstva privrede i preduzetništva obilaze privredne subjekte i istakao da kompanija Bukom-prom važi za jednu od najozbiljnijih u Republici Srpskoj po drvoprerađivačkim kapacitetima.

- U obilasku ove kompanije vidjeli smo njihova dosadašnja ulaganja, kao i planove za budućnost. Raduje me informacija da je ova kompanija aplicirala na Javni poziv po osnovu nabavke nove tehnologije i opreme, koji sprovodi Ministarstvo privrede i preduzetništva. Mi ćemo dati podršku i ovoj kompaniji i svim onim koje su izvršile nabavku opreme, čime su podigle produktivnost - izjavio je Petričević.

On se nada da će iz godine u godinu imati što više sredstava i na taj način pomoći privredi, prije svega prerađivačkoj, koja je nosilac privrednog razvoja, da kroz ulaganje i opremanje, osavremenjavanje svojih proizvodnih procesa dobiju podršku od resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske, prenosi palelive.com.

Kraljević je izjavio da je Petričević izrazio želju da Ministarstvo i Vlada Republike Srpske podrže sve značajne projekte u Vlasenici, i to osim Ski-centra "Igrišta", i izgradnju industrijsko-poslovne zone "Kula-Zeban".

- Bitno je da ponudimo potencijalnim investitorima tu zonu. Ministar je rekao da će učiniti sve da ta zona zaživi- izjavio je Kraljević.

On je naveo da je sa Petričevićem razgovarao i o privrednim subjektima koji su nosioci razvoja opštine Vlasenica, među kojima je firma Bukom-prom u Tišči.

Kraljević je naglasio da opština stoji iza ove kompanije i da će i u narednom periodu pomoći, u skladu sa mogućnostima ove lokalne zajednice.


Budimir Komlenović, vlasnik kompanije Bukom-prom koja se bavi primarnom i finalnom proizvodnjom proizvoda namijenjenih 90 odsto za izvoz i čiji nusproizvod je pelet, izjavio je novinarima da je zahvalan ministru i načelniku opštine što su našli vremena da posjete ovu kompaniju.

- I u ovom vremenu drvna industrija zahtijeva i mora da se investira, da se ulaže u nove tehnologije, u proširenje kapaciteta. Imamo kvalitetne ugovore, potrebna nam je uvijek podrška, s obzirom na to da je drvna industrija niskoakumulativna grana, potrebna nam je podrška Vlade i lokalne zajednice, što otprilike i imamo- izjavio je Komlenović.

Komlenović je podsjetio da tokom pandemije nisu otpuštali radnike, imali su dovoljno posla, i da su uz poštovanje epidemioloških mjera uspjeli da je prevaziđu uz minimalne gubitke i troškove.

- Razmišljamo dugoročno, da proširimo proizvodnju, imamo kvalitetne ugovore, i nadamo se da ćemo imati podršku i za sirovinu, kao i za nabavku, makar dijelom mašina i nove opreme. Već je investiran dio od nekih 300.000 KM, čekaju se sredstva ili pomoć Vlade ili vlastitim sredstvima uz odgođeno plaćanje… Ne odustajemo od proširenja i modernizacije - istakao je Komlenović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.