NavMenu

Nova bolnica u Istočnom Sarajevu dobila CT aparat vrijedan više od milion maraka

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 17.06.2021. 13:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sfam_photo/shutterstock)Ilustracija
U Bolnici Srbija u Istočnom Sarajevu danas, 17. juna, je zvanično pušten u rad savremeni CT uređaj vrijedan oko milion KM, koji će znatno podići nivo kvaliteta dijagnostičkih usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ovu vrijednu donaciju proizvođača General Electric obezbijedili su Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH i koordinator BiH za saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Direktor Bolnice Srbija Nebojša Šešlija zahvalio je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i Regulatornoj agenciji za radijacionu i nukleranu bezbjednost BiH za značajnu donaciju, kako za ovu ustanovu, tako i za cjelokupno stanovništvo Sarajevsko-romanijske regije.

Šešlija je izrazio zahvalnost Vladi Republike Srpske, uz čiju pomoć je izvršeno opremanje prostorija u koje je instaliran CT aparat, kao i zamjeniku direktora Regulatorne agencije Zoranu Tešanoviću, bez čijeg angažmana, kako je naveo, ovaj aparat ne bi završio u Bolnici "Srbija".

On je podsjetio da ova zdravstvena ustanova raspolaže još jednim, starijim CT aparatom, koji je i dalje u funkciji, ali da će sa novim aparatom biti omogućena mnogo kvalitetnija dijagnostika.

Tešanović, koji je i koordinator za saradnju sa IAEA, rekao je novinarima da je vrijednost ovog uređaja oko milion KM bez poreza i carina, te poručio da je ovo početak jedne dobre saradnje između Bolnice "Srbija" i Međunarodne agencije za atomsku energiju.

- Ovi projekti se realizuju tako da Međunarodna agencija za atomsku eneregiju u potpunosti podržava projekat od implementacije, instalacije, pa do obuke medicinskog osoblja, koja je trenutno u toku. Riječ je o iskusnom osoblju koje veoma brzo prihvata nove tehnlogije - naveo je Tešanović.

Načelnik radiologije u ovoj zdravstvenoj ustanovi Zorica Mirvić pojasnila je da je riječ o aparatu sa 64 slajsa i sa 128 slajsnom postavkom, što je višestruko bolje od starog aparata koji ima 16 slajsa, čija je tehnologija prevaziđena.

- Našim građanima je značajno to što će pregledi na novom aparatu trajati mnogo kraće, u prosjeku nekih 15 do 20 minuta. To je veoma značajno, jer će pacijenti primiti mnogo manju dozu zračenja (za 80 odsto manje), što znači da će se radiološke pretrage moći raditi i češće - ukazala je Mirvićeva.

Mirvić navodi da novi CT aparat ima takvu softversku podršku da je moguće raditi dodatne pretrage koje do sada u ovoj ustanovi nisu bile moguće, kao što su CT angigrafija, odnosno prikaz krvnih sudova cijelog organizma, kardio program za prikaz krvnih sudova srca, prikaz debelog i tankog crijeva, te još neke multislajsne prikaze, ili rekonstruktivni prikazi kičme, koji su veome bitni kod hitnih slučajeva.

- Imamo softversku podršku za neka stanja koja se odnose na pluća, što je posebno važno za sadašnja postkovidalna stanja, pošto je i to nešto novo i mi sada možemo da vidimo neke razlike između kovida i nekih drugih oboljenja - zaključila je Mirvić.

Iz Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost ranije je saopšteno da će donirani CT uređaj najsavremenije tehnologije, stanovnicima koji se liječe u Bolnici "Srbija" omogućiti dijagnostiku za sve vrste tumora, te uveliko unaprijediti kvalitet dijagnostičkih usluga i skratiti vrijeme čekanja na pregled, što je od ključne važnosti u liječenju ove vrste oboljenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

EBRD za projekte energetske efikasnosti u regionu ulaže 280 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložiće u zemlje zapadnog Balkana u trećoj i do sada najvišoj fazi programa energetske efikasnosti 280 mil EUR rečeno je na današnjoj konferenciji "Ozelenjavanje zapadnog Balkana" koju je ova finansijska institucija organizovala u Sarajevu. Direktor regionalnih finansijskih institucija pri EBRD-u Aleksandra Vukosavljević precizirala je da je prva faza programa energetske efikasnosti iznosila 50 mil

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.