Izvor: eKapija | Utorak, 20.07.2010.| 13:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Doktori iz BiH posjetili banku matičnih ćelija "Cryo-Save" u Nielu

(Foto: b)

Doktori Sarajeva, Mostara i Banja Luke, posjetili su banku matičnih ćelija u Belgiji, odnosno kompanije, institucije koje se bave izdvajanjem i dugogodišnjim čuvanjem matičnih ćelija. Kako se radi o jednom od najvećih dostignuća savremene medicine, za postupak izdvajanja i bezbjednog čuvanja matičnih ćelija neophodna je nasavremenija tehnologija, besprijekorna organizacija, stalno usavršavanje i modernizovanje, dobro uređen sistem gdje se zahtijeva dugogodišnja stabilnost i pouzdanost.

Kompanija "Cryo-Save" je vodeća evropska banka matičnih ćelija i specijalizovana je za profesionalno sakupljanje, obradu, pohranjivanje i dugogodišnje čuvanje matičnih ćelija iz krvi iz pupčane vrpce i čuvanje, krioprezervaciju pupčane vrpce. U cilju bolje informisanosti javnosti kompanija "FAMILY-PLUS", ovlašteni partner Cryo-Save-a za Bosnu i Hercegovinu, organizovala je studijsku posjetu Cryo-Save laboratoriji u belgijskom gradu Niel, nedaleko od Bruxellesa.

Cilj posjete bio je upoznati javnost o matičnim ćelijama, načinu rada, nivou kvalitete i sigurnosti koje pruža "Cryo-Save". U to su se uvjerili i doktori iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Mostara, Bihaća, Brčkog, Trebinja i drugih gradova iz BiH.

"Posjeta Cryo-Save-u donijela nam je znanje kako čitav proces izgleda, čemu služi, koji su načini priprema, kakva je sigurnost. Ono što je najvažnije i nama najbitnije je da nema nikakve štete za pacijenta. Uzimanjem krvi iz pupkovine i komada pupkovine i slanje na čuvanje u jednu ovakvu ustanovu mislim da ne možemo napraviti nikakvu štetu ni pacijentu ni obitelji ni novorođenoj bebi. To su produkti koji se inače bacaju kao biološki otpad", izjavio je nakon posjete Dr. Darko Knežević, ginekolog specijalista u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Danas se matične ćelije iz pupčane vrpce uspješno koriste u liječenju više od 80 oboljenja, a brojna klinička istraživanja svakodnevno donose nove rezultate.

"Mislim da nam se pružila izvanredna prilika da učinimo nešto za veliki broj ljudi koji pate, koji se ne odlučuju možda da ostvare potomstvo zbog toga što u porodici imaju jedno dijete sa nekom od bolesti i ja kao ljekar mislim da je budućnost medicine u matičnim ćelijama", izjavila je Dr. Jasmina Gutić Kapidžić, šefica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u Općoj bolnici Sarajevo.

"Cryo-Save" ni u kojim slučajevima ne zaleđuje krv, već isključivo izdvaja i čuva matične ćelije na dvije fizički odvojene lokacije, a u skladu sa najvišim standardima koje poznaje savremeni svijet. Najmodernija tehnologija, najviši standardi, bezrezervna sigurnost i još mnogo toga izdvaja "Cryo-Save" kao vodeću evropsku banku matičnih ćelija, čije su usluge odnedavno u potpunosti dostupne i svim građanima Bosne i Hercegovine.

"Siguran sam da će to za desetak godina biti potpuno nova grana medicine koja će raditi samo sa matičnim ćelijama. Matične ćelije koje se vade iz krvi pupčanika su jako potentne i one će vrlo brzo dati jedan sasvim novi pristup u ovoj oblasti", rekao je Prof.dr. Nebojša Jovanić, Načelnik Ginekološko akušerskog odjeljenja u KC Banja Luka.

Matične ćelije dobijene iz krvi iz pupčane vrpce pohranjuju se na period od 20 godina u Cryo-Save-ovim bankama matičnih ćeilja. Pored matičnih ćelija iz krvi iz pupčanika, odskora je moguće pohraniti i sam uzorak pupčane vrpce. Usluga izdvajanja i pohranjivanja matičnih ćelija iz krvi iz pupčane vrpce na period od 20 godina, uključujući sve troškove košta 1.985 eura. Ukoliko se majke odluče da sačuvaju, pored matičnih ćelija iz krvi iz pupčanika i uzorak pupčanika, onda čitava usluga košta 2.300 eura. U najskorije vrijeme ocekujemo da neke od banaka odobre posebne kreditne linije za finansiranje usluga Cryo Save-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE