NavMenu

I općina Banovići u projektu energetske efikasnosti javnih objekata - Izrada studije do kraja 2021.

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.06.2021. 10:30
Komentari
Podeli
(Foto: Radovan1/shutterstock.com)
Općina Banovići jedna je od 40 općina koja će u saradnji sa UNDP-om realizovati projekte s ciljem povećanja učešća obnovljivih izvora energije, smanjenja emisija CO2 i postizanja bolje energetske efikasnosti.

S tim u vezi općinski načelnik Bego Gutić jučer je u utorak, 15. juna, održao satanak sa Edinom Zahirovićem, direktorom Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla, koji će implementirati projekat izrade studije energijske efikasnosti za stambeni fond na području općine Banovići, prenio je portal Bilans.ba.

Sastanku su prisustvovali prvi saradnici Općinskog načelnika, kao i predstavnici javnih preduzeća čije će baze podataka biti korištene s ciljem odabira reprezentativnog uzorka objekata koji će biti predmet obrade i analize.

Finansijska sredstva obezbijedio je UNDP u okviru projekta "Dekarbonizacije rezidencijalnog sektora u Bosni i Hercegovini".

- Kroz izradu studije energetske efikasnosti Općini Banovići će biti obezbijeđena potrebna tehnička i finansijska podrška za uspostavu mehanizma podrške stambenom sektoru. U prethodnim godinama fokus je bio na javnim objektima, a u narednom periodu podrška je usmjerena na stambeni sektor i privredne objekte, što je Općina Banovići pozdravila i nastojat će biti dobar partner u projektu - kazao je načelnik Gutić.

Predmet obrade i analize biće 360 kuća i 27 zgrada

Ubrzo slijede prvi koraci u implementaciji projekta koji podrazumijevaju prikupljanje podataka i sortiranje po vrsti i tipu objekata, nakon čega će uslijediti izbor reprezentativnog uzorka od 360 kuća i 27 zgrada, koje će biti predmet obrade i analize a na osnovu kojih će se izvršiti stručni pristup, analiza strukture potrošnje, stanje objekata i status energetske efikasnosti. Takvi podaci rezultiraće izradom seta mjera i u konačnici formiranjem fonda za finansiranje projekata energetske efikasnosti stambenih objekata na području općine Banovići.

Objavljivanje javnog poziva planirano početkom 2022. godine

Objavljivanje javnog poziva za finansijsku podršku vlasnicima stambenih objekata namjenjenih za utopljavanje objekata, izolaciju krova, nabavku solarnih sistema, zamjenu kotlova za grijanje i druge projekte kojima će se doprinijeti energetskoj efikasnosti, planirano je početkom slijedeće godine.

Nakon procesa izrade studije, koji bi trebao biti okončan do kraja godine, na sastanku je istaknuto da je bitno ostati proaktivan u saradnji sa UNDP-om zbog što je otvorena mogućnost angažovanja grupe konsultanata koji će zajedno s predstavnicima Općine pripremiti finansijski mehanizam za koji će UNDP obezbijediti dodatni dio sredstava.

Ovo je samo još jedan od projekata koje Općina Banovići uspješno realizuje sa UNDP-om. U odmakloj fazi je izrada akcionog plana plana energetski održivog razvoja i klimatskih promjena (SECAP) za općinu Banovići.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.