NavMenu

U RS za pošumljavanje pogodno 20% goleti - Potrebno povećati udio lišćara u odnosu na četinare

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 17.06.2021. 09:42
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: roibu/shutterstock.com)Ilustracija
Šume i šumsko zemljište u Republici Srpskoj zauzimaju površinu blizu 1,3 miliona hektara od čega na šumske goleti koje su podesne za pošumljavanje otpada više od 20%, rekao je juče pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Srpske Goran Zubić.

On je novinarima u Banjaluci nakon prezentacije rezultata projekta "Master plan pošumljavanja i gazdovanja šumskim kulturama Republike Srpske" rekao da je riječ o značajnim površinama na kojima je potrebno podizati i njegovati nove šume.

Zubić je rekao da je u prethodnom periodu u šumarstvu bilo određenih problema vezano za podizanje novih šuma zbog čega je resorno ministarstvo sa Šumarskim fakultetom u Banjaluci organizovalo izradu takozvanog master plana za pošumljavanju u šumama Republike Srpske.

On je rekao da je cilj ovog master plana bio da pruži ključne odgovore o problematici podizanja novih šuma, ali i njegu vještački podignutih.

Zubić je rekao da je izrada ovog master plana donijela neke novine, te da je značajan zaokret bio u smislu izbora same vrste sadnice koja će se koristiti u određenim šumsko-privrednim područjima.

- Do sada je bila praksa da se vrši pošumljavanje sa četinarskim vrstama sa oko 90%, a svega 10% je bilo u korist lišćarskih vrsta, a sada je utvrđeno da se pošumljavanje treba vršiti sa preko 50% učešća lišćarskih vrsta u odnosu na četinarske - rekao je Zubić.

On je dodao da su izvršena određena istraživanja staništu prilagođene sadnice od početka proizvodnog procesa sadnice, odnosno porijekla i kvaliteta sjemena, vrste sadnog materijala, tehnologije proizvodnje i na kojim staništima se tako proizvedena sadnica treba da pošumljavaju.

- Sve ovo radimo u cilju kvalitetnijeg podizanja i većeg uspjeha u pošumljavanju koji je u prethodnom periodu bio nezadovoljavajući - rekao je Zubić.

On je istakao da master plan za pošumljavanje sprovode preduzeće Šume Republike Srpske koje je, takođe, učestvovalo u izradi projekta "Master plan pošumljavanja i gazdovanja šumskim kulturama Republike Srpske".

- U budućnosti će se Šume Republike Srpske pridržavati ovog master plana kao stručnog uputstva za podizanje novih šuma i njegu šumskih sastojina - istakao je Zubić.

Dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun je rekla da je projekat "Master plan pošumljavanja i gazdovanja šumskim kulturama Republike Srpske" izuzetan primjer saradnje nauke i struke gdje je zajednički prepoznat problem nezadovoljavajućeg kvaliteta pošumljavanja goleti podesnih za pošumljavanje u Srpskoj i šumskih kultura.

Ona je rekla da je su u izradi ovog značajnog dokumenta za šumarsku praksu prvi put učestvovali svi profesori Šumarskog fakulteta.

Solomun je rekla da je saradnja sa resornim ministarstvom i sa preduzećem Šume Republike Srpske veoma dobra, ističući da je veoma bitna tijesna veza i saradnja između naučnih i stručnih institucija.

Ona je rekla da će unapređenje postojećeg stanja u oblasti gazdovanja šumskim kulturama i pošumljavanje goleti imati ekonomski efekat na Šume Srpske, ali i višestruke ekološke efekte i unapređenje ekosistemskih funkcija šuma.

- Svaka golet koja se uspješno pošumi itekako doprinosi očuvanju vode, zemljišta, smanjenju erozije, pa time i kontaminacije vodotoka, bujičnih tokova i poplava - rekla je Solomun.

Ona je rekla da će sve preporuke biti spuštene na nivo šumskih gazdinstva, odnosno organizacionih jedinica kako bi oni konkretno mogli da znaju kako da postupaju u narednom perodu.

Solomun je dodala da su šume u Republici Srpskoj zadovoljavajućeg kvaliteta.

Direktor Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju Republike Srpske Ljubica Lukač rekla je da je ovaj centar prvi u nizu realizatora master plana pošumljavanja, ističući da je on od nemjerljive važnosti za cjelokupno šumarstvo, ali i ovaj Centar.

Ona je rekla da Centar raspolaže sa kvalitetnim sadnim materijalom četinara i lišćara.

- Idemo u tom smjeru da povećamo udio lišćara u odnosu na četinare i da zadovoljimo svim fazama master plana pošumljavanja. Odgovorno tvrdim da možemo da obezbijedimo najkvalitetniji sadni materijal za realizaciju ovog plana - zaključila je Lukač.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.