NavMenu

NOS traži dobavljača pomoćnih usluga sekundarne i tercijarne regulacije - Vrijednost tendera 42 mil KM

Izvor: Capital Četvrtak, 17.06.2021. 08:42
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Nezavisni operator sistema (NOS) u BiH raspisao je tender za nabavku pomoćnih usluga u vrijednosti 42 mil KM.

NOS traži dobavljača pomoćnih usluga sekundarne i tercijarne regulacije, a procijenjena vrijednost javne nabavke, bez uključenog PDV-a, je 35,9 mil KM.

Tender je podijeljen u lotove, pa je tako LOT1 za nabavku sekundarne regulacije vrijednosti 18,8 mil KM.

Procijenjena vrijednost nabavke za LOT 2, odnosno za nabavku tercijarne regulacije nagore je 15,8 mil KM, dok LOT 3 podrazumijeva nabavku tercijarne regulacije nadole u vrijednosti 1,3 mil KM.

Predviđeno je zaključivanje okvirnog sporazuma sa više dobavljača, a period na koji se zaključuje okvirni sporazum je od početka do kraja iduće godine.

- Mjesto pružanja usluge je elektroenergetski prenosni sistem u BiH, a NOS koristi pomoćnu uslugu sekundarne regulacije za balansiranje elektroenergetskog sistema BiH - navedeno je.

Sekundarna regulacija se ugovara u postupku mini-tenderisanja na mjesečnom nivou, posebno za vršne periode opterećenja, posebno za nevršne periode opterećenja.

Period vršnog opterećenja je od 06:00 do 24:00 sata u toku svakog dana, bilo da se radi o radnom danu, vikendu ili prazniku. Period nevršnog opterećenja je od 00:00 sati do 06:00 sati, takođe u toku svakog dana.

- Ugovorni organ određuje potrebne rezerve sekundarne regulacije u skladu sa Procedurama za pomoćne usluge. Okvirne potrebne količine u postupku nabavke iznose: 55 MW za period vršnog opterećenja i 35 MW za period nevršnog opterećenja - precizirano je.

NOS koristi pomoćnu uslugu tercijarne regulacije nagore za balansiranje elektroenergetskog sistema BiH. Okvirni potrebni kapacitet tercijarne rezerve nagore za potrebe elektroenergetskog sistema BiH iznosi 200 MW.

Vrijeme odziva za pomoćnu uslugu tercijarne regulacije je 12,5 minuta, odnosno objekti koji pružaju pomoćnu uslugu tercijarne regulacije moraju isporučiti traženu snagu u elektroenergetskom sistemu BiH u roku od 12,5 minuta računajući od trenutka izdavanja naloga za aktivaciju.

NOS takođe koristi pomoćnu uslugu tercijarne regulacije nadole za balansiranje elektroenergetskog sistema, a okvirni potrebni kapacitet tercijarne rezerve nadole za potrebe elektroenergetskog sistema BiH iznosi 70 MW.

Vrijeme odziva za pomoćnu uslugu tercijarne regulacije nadole je 12,5 minuta, odnosno objekti koji pružaju pomoćnu uslugu tercijarne regulacije nadole moraju smanjiti traženu snagu u elektroenergetskom sistemu BiH u roku od 12,5 minuta računajući od trenutka izdavanja naloga za aktivaciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.