Izvor: Dnevne novine SAN | Utorak, 20.07.2010.| 08:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nepriznavanje certifikata kao neprelazna zapreka na granicama

(Foto: b)

Bosna i Hercegovina još uvijek nema potpisane sporazume o međusobnom priznavanju certifikata o kvalitetu roba sa Hrvatskom i Srbijom, zbog čega se bh. firme suočavaju sa nizom problema na granicama prilikom izvoza u ove dvije zemlje. Dešava se da bh. roba skoro mjesec dana stoji na granici u kamionima, dok tamošnje laboratorije ne završe potrebne analize. Nerijetko se dešava da se roba pokvari i da firme iz BiH zbog toga trpe ogromnu štetu.

S druge strane, roba iz Hrvatske i Srbije u BiH ulazi bez problema. U cilju prevazilaženja ovih poteškoča na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH održanoj 21. juna trebao je biti potpisan memorandum o razumijevanju na području unapređivanja trgovinske saradnje između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Hrvatske. Memorandumom je trebala biti formirana radna grupa za saradnju na području međusobnog priznavanja dokumenata o ocjeni usklađenosti između dvije države. Stav bh. strane je bio da u memorandumu treba precizirati rok u kojem je potrebno da radna grupa napravi prijedlog protokola na što hrvatska strana nije pristala. Kako nijedna strana nije odustala od svojih stavova, potpisivanje memoranduma je odgođeno.

Sve ovo konstatovano je u odgovoru koji je Vijeće ministara BiH dostavilo Ademu Ibrahimpašiću, delegatu Doma naroda Parlamenta BiH na njegovo delegatsko pitanje. On za "San" kaže kako sada imamo situaciju da u našem zakonu piše da, dok se ne dobiju rezultati analize na osnovu uzorka za robu, da se ona ne može stavljati u promet.

"Ali, ona kad prođe carinu, niko je više na zaustavi. U zakonima naših susjeda, pak, piše da se roba ne smije cariniti dok se ne dobije analiza. Vraćaju nam robu gdje nam njihove laboratorije kažu, recimo, napisali ste nam da je roba napravljena od esktrakta biljaka, ali nam niste nabrojali od kojih biljaka", pojašnjava Ibrahimpašić za "San".

Sa Srbijom pred potpisom

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je još ranije pokrenulo aktivnosti za usaglašavanje protokola sa Hrvatskom i u martu 2010. godine sa hrvatskom stranom dogovorilo osnivanje dva radna tijela, osnovno radno tijelo za poljoprivredne i za prehrambene proizvode. Do danas aktivnosti tih radnih tijela nisu pokrenute, jer se očekivalo da će se pomenutim memorandumom proces ubrzati. S druge strane, pregovori sa Srbijom su završeni, te su protokoli o međusobnom priznavanju dokumenata parafirani i spremni za potpisivanje. Očekuje se da će se to desiti prilikom prvog susreta visokih zvaničnika resornih ministarstava ili vlada dviju zemalja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.