NavMenu

Dogovorena hitna sanacija Savskog mosta u Brčkom i početak gradnje novog

Izvor: Glas Srpske Utorak, 15.06.2021. 14:08
Komentari
Podeli

Brčko (Foto: Dragana Pajkanović)Brčko
Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović rekao je danas u Brčkom da je sa delegacijom Hrvatske postignut sporazum da se most preko rijeke Save koji spaja Brčko i Gunju pod hitno rekonstruiše jer je potrebno da se teretni saobraćaj odvija kao prije dvije godine.

Mitrović je naveo da sada predstoji da radna grupa koja je već određena uradi projekat za rekonstrukciju ovog mosta, a onda kreću radovi.

On je istakao i da je sa hrvatskom stranom dogovoreno da se uporedo sa ovim poslovima rade pripreme za izgradnju novog mosta koji će se graditi četiri, pet kilometra nizvodno od postojećeg, što je definisano prostornim planovima distrikta i Hrvatske.

- To je most koji će omogućiti da se teretni saobraćaj izmjesti iz centra grada i smanje gužve i da poveže autoput od Bijeljine do Brčkog sa autoputem Beograd-Zagreb - rekao je Mitrović novinarima nakon sastanka sa delegacijom Hrvatske.

Mitrović je napomenuo da se 15. jula očekuje završetak izgradnje graničnog prelaza u Svilaju.

Govoreći o mostu u Gradišci, Mitrović je rekao da se završetak gradnje očekuje u maju sljedeće godine, a ovih dana početak radova na pristupnom putu sa hrvatske strane.

- Pokrenuo sam inicijativu da granični prelaz koji je radila Republika Srpska sa strane BiH bude integrisani, odnosno zajednički granični prelaz za BiH i Hrvatsku - rekao je Mitrović.

On je naveo da je taj granični prelaz finansirala EU i da je urađen po evropskim standardima tako da pruža i tehničke mogućnosti da se na jednom mjestu vrše sve kontrole.

- Hrvatska neće morati investirati u izgradnju graničnog prelaza, a imaće 24 mjeseca roka za izgradnju pristupne dionice - rekao je Mitrović.

Hrvatsku delegaciju u Brčkom je predvodio ministar mora, transporta i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković koji je rekao da će, na osnovu sporazuma koji je prošle godine potpisao sa ministrom komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojinom Mitrovićem, biti obnovljeno svih 10 mostova koji povezuju BiH i Hrvatsku, te da je jedan od njih i most Brčko-Gunja.

Butković je istakao da su hrvatska Vlada, resorno ministarstvo i Hrvatske ceste izrazili spremnost i odlučnost da po uzoru na Svilaj i Gradišku nastave još snažnije gradnju i obnovu svih mostova koji povezuju dvije zemlje.

Govoreći o odluci o tranzitnom prevozu preko graničnih prelaza između BiH i Hrvatske, Butković je istakao da nije bilo nikakvih zabrana ni ograničenja proteklih 12 godina, koliko je odluka na snazi.

On je rekao da Hrvatska nije preduzimala nikakve radnje da se ograniči tranzitni prevoz u Hrvatsku i da će to pitanje biti riješeno u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta u Savjetu ministara na kvalitetan način.

- Obuhvatićemo sve granične prelaze, kompletan tranzit i dozvoliti formalno odlukom da to bude legalno, onako kako bude interes BiH - pojasnio je Butković.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.