NavMenu

Prijevoznici ogorčeni: Imamo posla sa gluhom i slijepom vlasti

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.07.2010. 16:07
Komentari
Podeli

"Porazno je što predstavnici vlasti nisu u stanju sjesti i donijeti jedan propis kao što je zakon o državnoj pomoći zbog čega smo ostali bez pola milijarde maraka sredstava od EU koja su bila namjenjena podršci privredi, a vrlo brzo su se dogovorili da zavuku ruku u džep toj istoj privredi", kazao nam vidno ogorčen Zijad Sinanović, tajnik Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta pri VTK.

Ovo ogorčenje je reakcija na dogovor dva resorna entitetska ministra da će se ići na povećanje cijena nafte od 5 feninga. Sredstva bi trebala biti namjenjena za saniranje troškova financiranja željezničkih kompanija-glavnog konkurenta cestovnih prijevoznika.

Sinanović kaže da je van svake pameti da se od jedne konkurentske firme uzme i da drugoj, te da je to u suprotnosti sa Zakonom o konkurenciji.

"Problem je što vlasti nisu u stanju donijeti jedan propis, a sada se traže nekave mrvice koje uništavajući upravo privredu. To duboko vrijeđa sve nas", kaže on ističući da druge zemlje to koriste i povlače ta sredstva. Tako Hrvatska već nekoliko godina svojim prijevoznicima dodjeljuje 10.000 eura subvencija za nabavku novih kamiona. Iako je donošenje ove odluke odgođeno na entitetskim vladama Sinanović kaže da je samo pitanje vremena kada će ona biti usvojena na parlamentima jer ono što ministri obje vlade dogovore glatko prolazi parlamentarnu proceduru.

"Ovdje se traže iracionalna rješenja, a izbjegavaju realna. Imamo posla s nekim tko je i gluh i slijep. Prijevoznici su iziritirani i pripremaju se na blokade jer su svjesni da nema drugog rješenja", smatra Sinanović. Ovo je kap koja je prelila čašu prijevnoznicima koji se godinama suočavaju s problemima kao što je dvostruka naplata na carinskim terminalima, a tu su i igre sa distributerima oko povećanja cijene.

Osim toga Vlada FBiH je na zadnjoj sjednici donijela odluku o povećanju putarine za korištenje autoceste A1.

Sinanović podsjeća da je prije godinu dana donesena odluka o povećanju cijena goriva od 10 feninga koje su namjenjenje za izgradnju autoputeva. Sada se od tih sredstava rade autoputevi, a nama još naplaćuju i ono što ćemo koristiti. "No, to je najmanji problem, ono što nas vrijeđa su uvjeti u kojima se to pokašava uraditi. U trenutcima kada je veliki broj poduzeća u kriza i kada je izrađena nemogućnost naplate potraživanja", kaže on.

Stručnjaci ističu da će poskupi li gorivo i najavljenje poskupljenja struje koje ovih dana razmatra FERK, biti kamen oko vrata mnogim građanima BiH od kojih se mnogi i sa sadašnjim cijema bore za preživljavanje.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.