NavMenu

Fantastično (ne)morsko putovanje (FOTO)

Izvor: Turistička organizacija RS Ponedjeljak, 14.06.2021. 11:44
Komentari
Podeli
Višegrad (Foto: nevenm/shutterstock.com)Višegrad
Da bi djeca stekla preduslov za upoznavanje drugih zemalja i kultura, ali i da bi kvalitetno mogli razmjenjivati iskustva, sticati nova znanja i pravilno graditi prvenstveno sebe kao osobe prvo trebaju upoznati svoju zemlju. Djeca su budući ambasadori naše zemlje i promoteri kako kulture tako i turizma.

U nastavku možete pročitati prijedlog Turističke organizacije RS za porodično putovanje i kvalitetan godišnji odmor u Republici Srpskoj. Radi se o putovanju od 8 dana tj. 7 noćenja

Cilj je obići interesantne destinacije, a da se zbog djece u vožnji ne provede "u komadu" više od 4 sata.

Plan puta:

1. Destinacija 1: Višegrad (2 noći)
2. Destinacija 2: Trebinje (4 noći)
3. Destinacija 3: Jahorina (1 noć), sve to sa usputnim obilascima...

I dan

Polazak iz Banjaluke prema Višegradu u jutarnjm časovima. Pauza za kafu obavezno na živopisnoj Romaniji.

U Višegrad se stiže oko 16h što je predivno vrijeme za iskoristiti popodne u ovom našem biseru. Predlažemo šetnju preko mosta i vožnju brodićem.

Brodići se nalaze odmah ispod mosta. Vožnja traje oko 30 minuta, prolazi se ispod mosta što daje onaj posebni osjećaj divljenja, i pravi krug pored Andrićgrada do mjesta na kojem se Rzav uliva u Drinu. Na brodiću su kapetan i vodič. Djeci je poseban doživljaj momenat kada im kapetan dozvoli da sjednu na njegovo mjesto i upravljaju brodom. U povratku imate opciju da iziađete kod Andrićgrada ili da se vratite do mosta. Preporučujemo povratak do mosta i kafu u restoranu sa najljepšim pogledom na most, a kasnije šetnju do Andrićgrada.

II dan

Iako nije u našoj zemji, prilikom boravka u Višegradu posebno sa djecom, ne treba propustiti vožnju vozom Nostalgija, uskotračnom prugom kojom je nekad išao Ćiro. To dječije oduševljenje je nemoguće riječima opisati, a i za odrasle je uživanje.

U zavisnosti od gužve na granici sa Srbijom do stanice vozića se stiže za 30-40 minuta, potrebno je doći 15 minuta prije polaska voza.

U povratku prema Višegradu preporuka za posjetu manastiru Dobrun. Manastir Uspenja presvete Bogorodice, poznat i kao manastir Dobrun i manastir Kruševo, nalazi se u klisuri rijeke Rzav, 12 kilometara od Višegrada. Podigli su ga, 1343. godine, župan Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar. U stijenama iznad manastira nalazi se pećina u kojoj su živjeli isposnici, a od 2004. godine i spomenik Karađorđu.

Poslije podne opet šetnja kroz Višegrad i Andrićgrad – impozantni kompleks te posjeta Andrićeve učionice u kojoj ćete čuti interesantne price o odrastanju i živou našeg nobelovca.

III dan

Polazak iz Višegrada prema Trebinju preko Tjentišta. Put od Višegrada do Trebinja traje oko 4h, Tjentište je tačno na pola puta.

Vrijeme koje treba planirati za Tjentište je 2-3 sata, što je dovoljno za šetnju do spomenika i odmor u restoranu Komlen. Restoran je na super mjestu, ima dobru hranu, a ima i dječije igralište. Na Tjentištu radi i otvoreni bazen, pa ko želi može se i okupati. To je najveći otvoreni bazen u BiH.

Dolazak u Trebinje je u poslijepodnevnim časovima, tako da se ostatatak dana može iskoristiti za šetnju u predivnom Starom gradu.

IV dan

Kupanje, sunčanje – bazen Bregovi

Znamo da djeca bez kupanja i igara u vodi nemaju osjećaj da su na ljetovanju. Trebinje je idealna destinacija upravo zato što ima veliki izbor kupališta.

Bazen Bregovi je fantastičan izbor. Nalazi se skoro u centru grada na Trebišnjici, veliki je izgleda kao jezero, a plažni barovi, suncobrani, ležaljke, muzika, palačinke i pogled na Leotar vam definitivno daju morski osjećaj. Plaža ima dosta prirodnog hlada. Ulaz se ne plaća, a postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki.

V dan

Grad Sunca: Aqua park - Etno selo – Dino park

Nevjerovatan kompleks, cjelodnevna zabava zagarantovana. Ulaz je 25 km po osobi. Plaćaju svi iznad 120 cm visine.

Od sadržaja tu su: bazeni i tobogani za djecu. Medjutim, na većim toboganima postoje ograničenja. Na neke ne mogu ići djeca koja nisu dobri plivači, a na one najveće moraju pored plivačkih sposobnosti imati i iznad 140 cm. Momci koji rade na toboganima su neumoljivi po tom pitanju što je pohvalno. Spasioci odlični, budno motre svaki korak, posebno dječiji. Mišići nisu dozvoljeni na toboganima.

Što se tiče hlada nema prirodnog, ali imaju suncobrani i nadstrešnice od trske tako da se hlad može naći.Jedini problem je ustvari djecu dovući u taj hlad.

Interesantni dijelovi su i etnoselo u kojem ima raznih životinjica i dobar restoran kao i Dino park. Obilazak Dino paprka preporučujemo nakon 19h kada se tobogani u akvaparku zatvaraju, a u Dino park dodje hlad.

VI dan

Hercegovačka Gračanica – kafa pod Platanima - plaža kluba Jazina

Šta pomislite kada čujete riječ Trebinje? Nama je pred očima Arslanagića/Perovića most, visoki Platani, šarenilo trebinjske pijace i manastir Hercegovačka Gračanica. Kada obiđete ove tačke znate sigurno ste da ste bili u Trebinju.
Jutarnje časove prije velike vrućine možete iskoristiti baš za njihov obilazak.

Krenite od Hercegovačke Gračanice, gdje ćete pored predivne priče koju sam manastir nosi i podjećanja na velikog Dučića imati i spektakularan pogled na cijeli grad. Nakon toga spustite se u grad, odmorite u bašti hotela Platani ispod stoljetnih platana, udahnite miris mediterana i kupite neki od domaćih proizvoda na najljepšoj pijaci u regiji.

Ovaj dan kupanje preporučujemo u popodnevnim satima i to na plaži kluba Jazina. Ovo posebno sa ljubavlju uređeno kupalište na rijeci Sušici (12km od grada) pružiće vam odmor i osvježenje u prirodnoj hladovini.

VII dan

Polazak iz Trebinja prema Jahorini

Kada se krene od Trebinja prema Jahorini postoje 2 pravca. Jedan je da idete preko Mostara i Jablanice i usput posjetite mjesto rodjenja Vasilija Ostroškog – manastir u Mrkonjićima. Ovo mjesto definitivno ima to nešto, magiju spokoja i vjere. Trenutno je u izgradnji kompleks koji će zadovoljiti sve potrebe i vjernika ali i ostalih posjetilaca koi smatraju da je ovo mjesto značajno. Na ovom putu možete obići i manatir Zavala mjesto gdje je Sveti Vasilije Ostroški bio iskušenik.

Drugi pravac je da se vratite preko Tjentišta. Ako se odlučite za ovaj pravac preporučujemo obavezno svraćanje na Brione kod Foče. To je motel sa restoranom u savršenom ambijentu. Radi se o ostrvcetu koje je okruženo rijekom Ćehotina. Drveni mostići, klupice, viseći most isl. idealni su za dječiju igru i odmor.

Prijedlozi koje smo naveli su oni koje smo mi prošli sa djecom i znamo da je sve ovo izvodljivo bez žurbe. Naravno Trebinje ima još neke veoma bitne tačke koje svakako prema svojim afinitetima i organizaciji sa djecom možete obići. Spomenućemo neke: manastir Tvrdoš, vinarija Vukoje, restoran Studenac, vožnja čamcem na Trebišnjici, muzej Hercegovine... mogli bismo ovako nabrajati jako dugo. Trebinje je zaista idealno mjesto za pravi ispunjeni porodični odmor.

Uz sva ova zaustavljanja i obilaske na Jahorinu stižete u poslijepodnevnim časovima. Budite spremni na temperaturnu razliku. Na Jahorini ćete se sigurno lijepo rashladiti.

U posljednih nekoliko godina mnogo je učinjeno na proširenju ljetne ponude na Jahorini. To je sad sigurno planina koja živi čitavu godinu. Odmah u večernjim satima možete se provozati šestosjedom i doživjeti panaromu Jahorine iz baš posebnog ugla. Kada se popnete na vrh predahnite u Olimpijskom baru sa pogledom na osvijetljeno jezero koje po mraku djeluje magično. Nazad, naravno, idete planinskim bobom. Šine u dužini od 2,5 km predstavljaju najduži spust ovog tipa u region. Uživanje i adrenalin koji spuštanje kroz noć na ovaj način dobijete su nezamjenjivi.

(Foto: TORS)
VIII dan

Jahorina – Ravna planina – Banjaluka

Prije povratka kući imamo i ovaj dan treba iskoristiti na najbolji način.

Jutro na Jahorini predviđeno je za dnevno vozanje šestosjedom i spust planiskim bobom jer je to jednostavno potpuno različit doživljaj od noćnog. Sada možete uživati u dnevnoj panorami predivne Jahorine. Nakon spusta na Poljicama treba isprobati i ostale atraktivnosti kao što su: tubing (sankanje na gumama idealno i za manju djecu), tower (toranj sa panoramskim pogledom), loopster itd.

Nakon ovog adrenalina polazi se kući, ali avanturi naravno nije kraj.

Još jedna nezaobilazna stanica je ski-centar Ravna planina. Do ovog bisera stiže se gondolom sa Pala. Vožnja je odlična, pejzaž kroz koji se prolazi očaravajući. Na vrhu se nalazi nekoliko vidikovaca, a centralni dio zauzima jezero koje je ljeti puno kupača. Preko jezera se proteže zip-line i restoran. Sigurno možete provesto kvalitetna 2-3 sata, a ako se odlučite za kupanje i ručak treba vam i više vremena.

Nakon ovog sigurno se možete puni utisaka uputiti kući.

More je more, al' ovo je boljeeeee!!!

Fotogalerija
Fantastično (ne)morsko putovanje......
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Ljetuj u RS

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.