Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 14.06.2021.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

VIŠKOVIĆ: RS do kraja godine ulazi u investicioni ciklus vrijedan nekoliko milijardi maraka

Radovan Višković
Radovan Višković (Foto: vladars.net)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je u intervjuu Srni da je namjera Srpske da do kraja godine pokrene investicioni ciklus vrijedan nekoliko milijardi maraka.

- Namjera nam je da kroz javne investicije u svim sektorima od energetike, elektroprenosa, auto-puteva, aerodoroma u Trebinju i mnogih drugih investicija koje treba da dođu, idemo u pravcu snažnog razvoja Srpske - naglasio je Višković.

On je naveo da će se u narednom periodu intenzivno raditi na realizaciji niza kapitalnih projekata od auto-puteva, hidrocentrala, aerodroma u Trebinju, banjskih lječilišta...

- Vlada kroz javne investicije u suštini želi da poveća i svoj BDP, da podigne ekonomsku snagu na veći nivo, jer su javne investicije motor i pokretačka snaga drugih stvari koje se vezuju za javne investicije, a to je zapošljavanje više ljudi, povećana potrošnja i prodaja robe... Sve to uticaće i na bolju ekonomsku sliku Republike Srpske - pojasnio je Višković.

On je naglasio da su prednosti javnih investicija činjenice da će domaći privredni subjekti imati više posla i više zaposlenih, a sa druge strane kroz "upumpavanje" tih sredstava u novčane tokove u Republici Srpskoj povećava se javna potrošnja, rast investicija i povrat direktnih i indirektnih poreza, zbog čega će budžet imati značajne benefite.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, Višković je naveo da očekuje na jesen početak gradnje autoputa Banjaluka-Prijedor.

On je podsjetio da je Vlada potpisala koncesioni ugovor prije dvije, tri godine, ali se kasnilo u dinamici zbog pandemije virusa korona, navodeći da je Vlada dobila uvjeravanje kineskog partnera da će u oktobru početi izgradnja ovog auto-puta.

Višković je naglasio da je u toku izgradnja autputa Beograd-Banjaluka, mosta na Savi, auto-puta Banjaluka-Gradiška....

- Kada je riječ o izgradnji puta Foča-Šćepan Polje, on se mora nanovo graditi. Put će biti izmješten i za to već postoji projekat koji je donirala EBRD kao pomoć za Republiku Srpsku uz posredstvo EU. To je investiciji od oko 75 mil EUR. Mi smo taj projekat kandidovali kao zajednički jer je od značaja za BiH i prihvaćen je. Sada očekujemo da se završe sve procedure, da uđemo u poziciju da obezbijedimo ta sredstva od EBRD kao finansijera i da idemo na raspisivanje tendera i izbor izvođača radova - pojasnio je Višković.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku veoma važan i put od Broda na Drini prema Šćepan Polju.

- Na taj način želimo da tim putnim pravcem riješimo i Hercegovinu, jer planiramo da radimo novi put od Tjentišta, kanjonom Sutjeske do Drine i most preko Drine koji bi se spojio na put Brod na Drini - Šćepan Polje kako bi izbjegli kritični dio puta od Tjentišta prema Brodu na Drini. Ta dionica je, bez obzira na naše investicije i rehabilitaciju, veoma nesigurna zbog nestabilnog tla i često se dešava da teren klizi i za par mjeseci nakon što se uradi ponovo tone, puca i nastaju problemi - istakao je Višković.

On je rekao da je donesena odluka da se gradnjom te nove dionice koja bi se povezala na put Brod na Drini-Šćepan Polje na kvalitetan način riješi i putna kominukacija od Foče prema Gacku i dalje prema Hercegovini.

Kada je riječ o ekonomskoj situaciji u Srpskoj, Višković je rekao da se u narednom periodu očekuje značajno poboljšanje i rast BDP.

- Rast BDP za prvi kvartal ove godine je dva odsto, a 2020. godinu bio je minus 2,8%. Kad se napravi nivelacija to je rast od 4,8% što je već veliki uspjeh. Bilježimo i značajan rast prihoda, i direktnih i indirektnih, u budžet Srpske i zahvaljujući tome bili smo u poziciji da kreiramo zakonska rješenja o povećanju plata za određene budžetske korisnike /policija, zdravstvo, pravosuđe, izuzev sudija i tužilaca/ koja su stupila na snagu 1. juna. Kroz podizanje neoporezivog dijela plate sa 500 KM na 700 KM, uspjeli smo da omogućimo i radnicima koji rade u realnom sektoru i onima koji nisu bili obuhvaćeni ovim povećanjem da osjete rast plata - naglasio je Višković.

On je dodao da očekuje od poslodavaca da izdvoje određena sredstva kako bi povećali plate svojih zaposlenih.

- Ekonomski pokazatelji za skoro šest mjeseci ove godine su dosta dobri s obzirom na sva dešavanja. Rast BDP koji imamo u prvom kvartalu ove godine i rast prihoda daju nam za pravo da možemo da realizujemo sve planirane projekte, jer imamo realne izvore finansiranja - istakao je Višković.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE