NavMenu

Dijelovi za brodove iz Gruže stižu na svjetska tržišta - Finska Fortaco Grupa planira nove investicije u Šumadiji

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.06.2021. 08:24
Komentari
Podeli
Ilustarcija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)Ilustarcija
Finska Fortaco Grupa kupila je u martu kompaniju Rapp zastava. Jedan od vodećih nezavisnih strateških partnera u oblasti teške mašinerije i pomorske industrije u Gruži proizvodi dijelove za brodove i plasira ih na svjetsko tržište. U narednom periodu planiraju da osvoje nova tržišta, investiraju u opremu i zaposle nove radnike, otkriva za eKapiju Aleksandar Đorđević, direktor kompanije Fortaco Gruža.

- Planovi za ovu godinu su u vezi sa povratkom na nivo prodaje od prije krize izazvane pandemijom COVID-19. Nakon toga, imamo ambiciozan plan dostizanja obima prometa do 20 mil EUR do kraja 2024. godine. Planovi podrazumijevaju diversifikaciju proizvodnog programa i osvajanje novih tržišta, ali i investicije u neophodnu opremu i zapošljavanje - kaže Đorđević.

Dodaje da je u planu uvođenje pune druge smjene za univerzalne mašine i treće smjene za CNC opremu.

- Međutim, osim radnika u proizvodnji, plan je i se u fabrici u Gruži podignu tehničko-tehnološke kapaciteti i inženjerska znanja, te da se posla biti i za određeni broj novih inženjera - ističe naš sagovornik.

Gruža bi mogla da utaba put novim investicijama

Investitore iz Finske u Gružu su, kako navodi, privukli pristup tržistu na kojem je kompanija do sada poslovala, kao i potencijal za rast u narednom periodu.

- Trenutno su planovi vezani isključivo za proizvodnu lokaciju Gruža i njeno podizanje na planirani nivo poslovnih rezultata. Verujem da ukoliko se to pokaže kao uspešan projekat da postoji mogućnost za dodatne investicije u cilju pokretanja proizvodnje i drugih proizvoda koje Fortaco grupa ima u svom proizvodnom programu - kaže Đođrević

Od automobila do brodova

Istorija sadašnje kompanije Fortaco Gruža seže do oktobra 1853. godine, kada je Zastava oružje izlila svoje prve topove i haubice. Zastava je postala velika holding kompanija, a njene podružnice proizvodile su vojno i lovačko oružje, kao i automobile.

Kompanija Zastava mašine stvorena je kako bi proizvodila dijelove i usluge podružnici za auto-proizvodnju, a 2006. privatizovala ju je norveška kompanija Rapp Marine As za 34,8 miliona dinara, kada je u fabrici izvršena i prenamjena proizvodnje. Rapp Marine As posluje u okviru Rapp Marine Group i bavi se proizvodnjom opreme i mašina za priobalnu i morsku eksploataciju nafte, hidrauličkih mašina za ribarske i druge brodove i druge opreme za brodove i industriju.

Norvežani su 2013. godine kupili za oko 620.000 EUR pogon kragujevačke fabrike 21. oktobar u Gruži, a godinu dana kasnije otvorili su pogon u koji su investirali oko 6,8 mil EUR.

U martu 2021. kompaniju Rapp zastava, kupila je finska Fortaco grupa. Rapp Zastava zapošljava 150 radnika, a moderna fabrika ima oko 10.000 m2 proizvodnog prostora.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.